Čínský zemědělec vypěstoval super rýži. Má rekordní výnosy

Čína má super rýži, která jí může zajistit potravinovou soběstačnost. Její výnosy jsou totiž třikrát vyšší, než je světový průměr. Výnosný druh vypěstoval čínský zemědělec a výsledky jeho práce nyní zkoumají experti.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rýžové pole | Foto: Fritz Geller-Grimm, licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.5

Pěstiteli Jüan Lung-pchingovi z provincie Chu-nan se podařilo získat 13,9 tuny rýže na hektar, což je skutečně světový rekord. Podle údajů OSN totiž průměr činí zhruba 4,5 tuny. Jde ovšem o výsledek dlouhodobého, konkrétně sedmiletého výzkumu.

Experimenty s rýží přitom nejsou ve Východní Asii ničím novým. Nyní například usiluje o vypěstování takzvané čisté, tedy nekontaminované rýže, jeden z japonských zemědělců u jaderné elektrárny ve Fukušimě. Jak známo, okolní půda je zamořená radioaktivními látkami a tamní farmáři mají zákaz sázet zeleninu a další plodiny.

Jde ale pochopitelně o jiný případ než je tomu nyní v Číně. Sám Jüan Lung-pching se o co nejvyšší produkci snaží už od konce 90. let minulého století a díky zlepšujícím se výsledkům je také označován za ‘otce hybridní rýže‘.

Šetrnější a levnější pěstování

U nové čínské rýže nejde o geneticky modifikovanou rýži, tedy o potravinu, u které není vyloučen negativní vliv na změnu genetického modu, tedy na zdraví člověka. Hybridní tedy nerovná se geneticky modifikovaná. I když i ta se v Číně produkuje a její obhájci argumentují například tím, že její pěstování je šetrnější k životnímu prostředí i samotným vesničanům. Nevyžaduje totiž používání pesticidů při dosažení velkých výnosů.

Nezanedbatelná je i finanční stránka. Náklady na postřik v případě konvenční rýže jsou totiž asi osmkrát vyšší.

Problémem hybridní rýže ale je, že si osivo zemědělci nemohou vypěstovat sami, jsou tedy závislí na dodavatelích.

Čína je blíže potravinové soběstačnosti

I když nová super rýže nemůže zajistit nejlidnatější zemi světa plnou potravinovou soběstačnost, tak jí k tomuto cíli přibližuje. Rýže je navíc důležitým zdrojem obživy pro více než polovinu lidstva. V samotné Číně jí pak konzumuje asi 60 procent obyvatel, tedy téměř 800 milionů lidí.

Zvyšování produktivity v ČLR je navíc důležité i z dalšího důvodu. Země se v uplynulých letech stala doslova světovou továrnou prakticky na všechno, takže rozšiřování zemědělské půdy už není příliš možné.

Zajištění soběstačnosti ovšem není automatické, produkce rýže je závislá na počasí i kvalitě půdy. A v neposlední řadě je důležitá i technologická vyspělost. Hybridní rýže se pak na celkové produkci této komodity v Číně podílí už 60 procenty a stává se i významným vývozním artiklem. Dnes jí tak znají i v mnoha zemích Asie, Afriky či Jižní Ameriky.

Robert Mikoláš, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme