Krystalická Eva aneb Proč je život levotočivý

Chemikové z Taiwanu popisují možnost existence jakési „krystalické Evy“, která před 3 miliardami let ovlivnila proteiny všech živých organismů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kyselina asparagová kdysi mohla dát vzniknout jakési „krystalické Evě“, z níž vzešla celá populace levotočivých aminokyselin

Kyselina asparagová kdysi mohla dát vzniknout jakési „krystalické Evě“, z níž vzešla celá populace levotočivých aminokyselin | Foto: American Chemical Society

K základním stavebním kamenům života patří aminokyseliny, jejichž molekuly existují ve dvou formách optických izomerů: levotočivé a pravotočivé. Tyto formy, které se liší tím, jak stáčejí rovinu polarizovaného světla, si můžeme představit jako pár rukou, z nichž jedna je zrcadlovým obrazem té druhé. Při laboratorních syntézách aminokyselin vzniká rovnocenná směs levotočivých a pravotočivých molekul. Aminokyseliny v proteinech všech živých organismů jsou ale už od počátků života na Zemi pouze levotočivé. To znamená, že před 3 miliardami let se muselo přihodit něco, co navždy ovlivnilo složení proteinů.

Tajemství se teď pokusili rozluštit vědci z Taiwanu. Na směsi levotočivých a pravotočivých molekul kyseliny asparagové (aminokyselina se zkratkou Asp) sledovali, jak teplota a další podmínky ovlivní vznik krystalů. Zjistili, že v podmínkách, které odpovídají těm z doby před 3 miliardami let, snadněji a ve větším množství vznikají krystaly levotočivých molekul. Kyselina asparagová proto kdysi mohla dát vzniknout jakési „krystalické Evě“, z níž vzešla celá populace levotočivých aminokyselin.

Zdroj: ScienceDaily, Crystal Growth & Design

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme