Tajemství starověké čínské malty

Vědci rozluštili chemická tajemství super-silné malty, kterou staří Číňané vyráběli z rýže. Zároveň zjistili, že lepkavá hmota je asi tím nejlepším materiálem na rekonstrukci čínských starověkých budov.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pagody u kláštera Tchan-če v Číně | Foto: Robert Mikoláš

Asi před 1500 let začali čínští stavitelé používat zvláštní typ malty. Tradiční složky malty, jako je hašené vápno, míchali s lepkavou rýžovou polévkou. Tím vznikl jeden z prvních kompozitních materiálů, vyrobených jak z anorganických, tak organických složek. „Rýžová malta“ byla silnější a odolnější než malta vyrobená z čistého hašeného vápna a stavitelé ji používali ke konstrukcích důležitých budov, jako byly hrobky, pagody a městské zdi. Některé z nich se zachovaly dodnes.

Příčinu skvělých materiálových vlastností teď objevili čínští vědci. Analýza odhalila, že anorganickou složku kompozitu tvoří uhličitan vápenatý a hlavní organickou složkou je amylopektin, který se nachází v zrnkách rýže i dalších obilnin. V maltě není jen lepkavý, ale také působí jako inhibitor, který kontroluje růst krystalů uhličitanu vápenatého a vytváří tak kompaktní mikrostrukturu. Vědci také zjišťovali, jestli lepkavá rýže může pomoct restaurátorům při záchraně starých budov. Experimenty dokazují, že rýžová malta má stabilnější fyzikální vlastnosti, větší mechanickou odolnost a je kompatibilnější se starými stavebními materiály. Pro obnovu starověkých budov je proto vhodnější než obvyklé spojovací materiály.

Zdroj: American Chemical Society

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme