Vinaři s Mendelovou univerzitou budou zkoumat vliv druhu uzávěru na kvalitu vína v lahvi

Moravští vinaři chtějí ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně zjistit, jaký vliv na víno mají v dlouhodobé perspektivě alternativní uzávěry k tradiční korkové zátce. Takový výzkum totiž dosud nebyl proveden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Korkové zátky

Korkové zátky | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, LeonardoG

Stále více moravských vinařů používá na lahvích jiné typy uzávěrů než korkové zátky. Kromě plastových používají také šroubové nebo skleněné uzávěry. Zatím se ale zdráhají dávat je na kvalitní přívlastková vína.

„Korkových dubů rapidním způsobem ubývá, je potřeba hledat alternativy,“ vysvětluje vedoucí Ústavu vinařství a vinohradnictví Mendelovy univerzity Mojmír Baroň, proč jsou korkové uzávěry na ústupu. Jednou z hlavních alternativ posledních let je plastová zátka a velký boom zažívají šroubové uzávěry.

„Rozhodnutí vinařů by se mělo odvíjet od toho, jaký typ vína produkují. Víno lehčího pitelného stylu, které by se mělo zkonzumovat do jednoho dvou let, je lepší zavřít pod velmi těsnou zátku, která udrží víno v tom stavu až ke konzumentovi, což je ideálně ta šroubovací zátka,“ říká Baroň.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Vlasty Gajdošíkové o chystaném výzkumu, jaký vliv má v dlouhodobém horizontu druh uzávěru na kvalitu vína

Pokud vinaři produkují víno složitější, potřebují podle Baroně zátku, která pracuje s vínem v lahvi ještě delší dobu, což umožňuje přírodní korek.

V České republice ojedinělý výzkum zahájila univerzita ve spolupráci s mikulovským Vinařstvím Volařík. Podle jeho enologa Filipa Mlýnka k tomu firmu vedla špatná kvalita dovážených korků a snaha prověřit výhody a nevýhody alternativních uzávěrů:

„Spousta korků se trhalo, takže po vytáhnutí polovička korku zůstala v lahvi. Pak už je problém, takže jsme se rozhodli si udělat náš vnitřní pokus. Jedno víno jsme uzavřeli pod tři různé uzávěry a v průběhu tří let ta vína budeme jak senzoricky, tak i laboratorně zkoumat.“

Vědci a vinaři budou testovat vlastnosti vína uzavřeného pod korkovou zátkou, šroubovacím a skleněným uzávěrem. K dispozici mají 2000 lahví odrůdy Pálava, ročník 2012, výběr z hroznů, jak objasnil Mojmír Baroň:

„Budeme zkoumat jednak vývoj oxidu siřičitého, který je v tom víně obsažený a je velmi úzce spojený s prodyšností zátky a se spotřebou kyslíku procházejícího přes zátku, a vývoj zdraví prospěšných látek. Jakým způsobem degradují pod každou zátkou.“

Kůra korkového dubu | Foto: Hana Staňková

Vinařský spotřebitel je většinou konzervativní a na umělé uzávěry se dívá s nedůvěrou. Podle Filipa Mlýnka je ale mýtus, že pod šroubový závěr se hodí nanejvýš levná stolní vína.

„Zaplaťpánbůh se nám už podařilo šroubový uzávěr v naší firmě trošku prosadit a do budoucna bych chtěl korek stoprocentně vypustit, naši standardní řadu dávat pod šroubový uzávěr a zbytek pod sklo,“ říká Mlýnek.

Výsledky výzkumu chtějí vinaři a vědci zpřístupnit široké veřejnosti.

Vlasta Gajdošíková, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme