Z jednoho enzymu vznikly dva jedy

Neškodný trávicí enzym se u dvou zcela nepříbuzných druhů živočichů změnil v nebezpečný toxin.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rejsek krátkoocasý (Blarina brevicauda) | Foto: licence Creative Commons Attribution 2.0, Gilles Gonthier

Výzkumníci z Harvardské univerzity studovali jed, který obsahují sliny amerického hmyzožravce rejska krátkoocasého (Blarina brevicauda), a zjistili, že je blízce příbuzný trávicímu enzymu kallikreinu. Molekulární struktura enzymu a toxinu se liší pouze v oblasti, která se u enzymu označuje jako aktivní místo a během katalýzy k sobě poutá molekuly substrátů.

Skutečnost, že molekulární změny kallikreinu jsou spojené s evolucí toxinu, vědci demonstrovali také na dalším živočišném druhu - ještěra korovce mexického (Heloderma horridum). Zjistili, že jed korovce, přestože je odlišný od jedu rejsků, vznikl stejným způsobem - tedy modifikací aktivního místa neškodného kallikreinu.

Korovec mexický (Heloderma horridum) | Foto: licence Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 Unported, User:PiccoloNamek

Vědci říkají, že jed je v podstatě předimenzovaný trávicí enzym s mnohokrát zesíleným účinkem - to, co mělo ve slinách původně jen mírný antikoagulační účinek, se díky malé úpravě molekuly změnilo v nebezpečnou zbraň, která u kousnuté kořisti vyvolává paralýzu.

Výsledky studie zveřejnil časopis Current Biology.

Martina Otčenášková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme