'Síla usmíření'. Obama a Abe navštívili Pearl Harbor a uctili památku obětí japonského útoku

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe navštívili Pearl Harbor. Společně položili pamětní věnce a uctili památku obětí japonského útoku z prosince 1941. Abe je druhým japonským premiérem, který se na americkou základnu od války vydal. Jeho návštěva se koná 75 let od útoku, po kterém se Spojené státy zapojily do druhé světové války.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe navštívili památník obětí zkázy americké vojenské lodi USS Arizona v přístavu Pearl Harbor

Americký prezident Barack Obama a japonský premiér Šinzó Abe navštívili památník obětí zkázy americké vojenské lodi USS Arizona v přístavu Pearl Harbor | Zdroj: Reuters

„Prezidente Obamo, lide Spojených států a lide celého světa, jako premiér Japonska vyslovuji upřímnou soustrast těm, kteří zde ztratili životy," řekl japonský premiér Šinzó Abe. Prohlásil také, že válečné hrůzy se již nikdy nesmí zopakovat.

Současné spojenectví USA a Japonska, někdejších nepřátel z druhé světové války, označil Abe za alianci naděje pro budoucnost. Řekl, že svět právě nyní potřebuje ducha tolerance a sílu usmíření.

Americký prezident Barack Obama pak prohlásil, že Abeho historické gesto je připomínkou toho, že i ta nejhlubší válečná zranění mohou otevřít cestu k přátelství a trvalému míru. „Plody míru vždy převáží válečné drancování," řekl Obama. Dodal, že spojenectví Tokia a Washingtonu je nyní pilířem míru ve světě a že vztahy mezi oběma zeměmi nikdy nebyly silnější.

Bez omluv

Japonský premiér a americký prezident společně navštívili památník obětí zkázy americké vojenské lodi USS Arizona v přístavu Pearl Harbor. Tato loď byla při japonském útoku potopena, těla více než 1100 námořníků, kteří v plavidle zahynuli, byla ponechána ve vraku.

Státníci u vstupu nejdříve uctili oběti chvílí ticha, poté Obama i Abe položili u pietního místa věnce. Oba také vhodili do vln nad vrakem okvětní lístky.

Abe už dříve oznámil, že v Pearl Harboru chce především uctít památku obětí. Za útok na místní americkou námořní základnu během druhé světové války se omlouvat nechce.

Svou návštěvou by rád podle svých slov vyslal do světa poselství, že Japonsko nikdy nebude opakovat zvěrstva z minulých válek. Vyjádřil přitom naději, že jeho čin potvrdí usmíření mezi oběma zeměmi, které jsou nyní spojenci.

Japonský premiér Šinzó Abe se setkla s prezidentem Barackem Obamou | Foto: Reuters

Abe zahájil dvoudenní návštěvu Havaje v pondělí. Krátce po příletu zavítal na hřbitov příslušníků amerického vojska, kde položil věnec a uctil chvílí ticha americké vojáky padlé ve válce.

Cesta japonského premiéra do Pearl Harboru navazuje na letošní návštěvu Obamy v Hirošimě. Jako první americký prezident navštívil jedno z měst, na které Spojené státy koncem druhé světové války shodili atomovou bombu. Obama v Hirošimě uctil památku obětí, za útok se ale také neomluvil.

Obama v Hirošimě vyzval svět, aby se zbavil jaderných zbraní

Číst článek

Japonci na Abeho návštěvu Pearl Harboru reagují různě. Váleční veteráni si uchovali hořké vzpomínky na prohranou válku, třeba 90letý Mijoši Tokunaga ale premiérův krok vítá.

„Mnoho Američanů si pořád myslí, že je japonské námořnictvo napadlo bez varování. Proto si myslím, že cesta premiéra Abeho je velmi dobrým krokem. Osvobodí mě to, jsem rád, že jsem se toho dožil," řekl Tokunaga.

Abeho podporuje i 68letý zdravotník z Kjóta Tošio Funada. „Když se podívám na to, co dokázal, myslím, že Abe je nejsilnější ze všech japonských premiérů. Myslím, že je správné dát světu najevo tyhle naše pozitivní myšlenky," dodal Funada.

Japonský premiér u národního památníku v Honolulu | Foto: Reuters

Oproti tomu politolog z Univerzity v Sofii Koiči Nakano se domnívá, že japonský premiér chce návštěvou Pearl Harbor jen nahnat politické body.

„Je to spíš příležitost, jak může Abe vypadat lépe, aniž by ho to moc stálo. Vypadá to, že dělá něco těžkého. To by ale byla spíš cesta do Nankingu a setkání s oběťmi systému sexuálního otroctví. Cesta do Pearl Harboru spolu s populárním Obamou, který teď s nástupem Trumpa vypadá ještě lépe, je spíš prázdné, možná úspěšné propagační gesto," vysvětluje Nakano.

Abe je druhým japonským premiérem, který Pearl Harbor navštíví. Na námořní základně byl neoficiálně už v roce 1951 jeho předchůdce Šigeru Jošida, který se vracel z podpisu mírové smlouvy v San Franciscu.

Útok na Pearl Harbor, 7. prosince 1941

Americkou základnu na Havaji napadlo Japonsko před 75 lety. Japonská letadla se nad havajským ostrovem Oahu objevila krátce před osmou hodinou ráno v neděli 7. prosince 1941. Americké tichomořské flotile způsobila značné škody a zahynulo více než 2400 amerických vojáků.

Už druhý den mluvil americký prezident Franklin Delano Roosevelt o datu, které zůstane známé svou hanebností. V jednom z nejslavnějších projevů americké historie poukázal na to, že Spojené státy dlouho s Japonským císařstvím jednaly o udržení míru. Místo toho byly ale náhle a úmyslně napadeny.

Krátce po Rooseveltově projevu Kongres vyhlásil Japonsku válku a Spojené státy tak vstoupily do největšího konfliktu v lidských dějinách. Od konce druhé světové války pojí Washington a Tokio blízké pouto.

Anna Jadrná, Ondřej Klapal Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme