Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb, zvýšíme daně, varuje Babiš

Pokud se nepodaří prosadit elektronickou evidenci tržeb (EET) a další opatření ministerstva financí proti daňovým únikům, nezbude nic jiného než zvyšovat daně. Na dnešním kongresu s podnikateli Horeka 112 to řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zároveň dodal, že pokud se podaří minimalizovat daňové úniky, je naopak prostor pro snižování daní.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat

Ministr financí Andrej Babiš se chce proti rozhodnutí švýcarského soudu odvolat | Foto: Filip Jandourek

Živnostníci, kteří se snaží na nová pravidla připravit, neví, kolik je změna bude stát a jestli se zvýší ceny.

„Eliminují se restaurace, které neodvádějí vůbec žádné daně, což si myslím, že je hlavní problém. Zhruba dvě třetiny restaurací neodvádí DPH vůbec. Na druhou stranu u restaurací, které DPH odvádějí, nějaké navýšení bude,“ říká David Bohuslav z čelákovické restaurace.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr financí Andrej Babiš mluvil s podnikateli o elektronické evidenci tržeb. Jednání sledovala Jitka Hanžlová

„Myslím si ale, že to pak bude mít negativní vliv jak na zákazníky, tak na zaměstnanost. Lidé nebudou chodit do restaurací tak, jak jsou zvyklí. Pivo si budou kupovat v nějakých supermarketech," dodal.

Jako většina účastníků konference i Jaroslav Strouhal z restaurace v Pardubicích už používá registrační pokladnu i internet:

„Horší je to s číšníky, kteří tam něco dají později, nebo vůbec. Tam je problém, jestli budu stíhaný za svého zaměstnance. Když kuchaři nezměří teplotu, tak jsem hygienou postižený já. Číšník něco v registrační pokladně nenamarkuje, zase budu postižený. Tam vidím největší problém.“

Koho přesně se evidence tržeb bude týkat, vláda zatím dolaďuje. V první fázi to mají být hotely, restaurace a stravovací provozy, ve druhé přijdou na řadu maloobchody a velkoobchody.

Drobným živnostníkům se povinnost zatím vyhne

Podle dohody ministerstva financí a Asociace malých a středních podniků a živnostníků by se povinnosti měly drobným živnostníkům zatím vyhnout. Předseda asociace Karel Havlíček připomněl i další dohodnuté kompromisy:

Ministerstvo financí si od EET slibuje omezení šedé ekonomiky a lepší výběr daní, hlavně daně z přidané hodnoty. Inspirací pro zavedení byly zkušenosti z Chorvatska, které by měl 16. června představit v Praze chorvatský ministr financí Boris Lalovac.

„Bude povinnost brát si účtenku. Ti nejmenší živnostníci budou podpořeni přímou částkou – nebudou platit daně, a to o částku 5000 korun. Klíčová skupina, která nás nejvíce zajímá, se nebude realizovat minimálně v první a druhé fázi. Jedná se o řemeslníky a drobné služby.“

Ministr financí Andrej Babiš na konferenci uvedl, že chce perspektivně snižovat daně. Pokud je budou všichni platit, pak je podle něj prostor pro jejich snižování.

„My navrhujeme snížit daně z 21 procent na 15 u restaurací a služeb. Jestli tam bude prostor na 10 procent, nevím. Když ale budeme daně poctivě vybírat, tak prostor na snižování daní bude,“ říká Babiš.

Ministr zopakoval, že pokud EET projde úspěšně legislativním procesem, bude spuštěna nejdřív v únoru 2016. Vláda by návrh měla projednat 3. června, ve čtvrtek pak Legislativní rada vlády.

Proti je TOP 09 a ODS

Vládní strany se na počátku května výrazně přiblížily k definitivní dohodě o evidenci tržeb. Shoda zatím panuje v obecné rovině, lidovci ještě chtějí počkat na konkrétní paragrafové znění návrhu. Sociální demokracie tento návrh podle premiéra Bohuslava Sobotky podpoří.

S elektronickou evidencí tržeb nesouhlasí například TOP 09, ODS nebo Strana soukromníků ČR.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme