Americký fotbal umí být i nudný. Ta pravá zábava tak často začíná až u grilu na parkovišti

Pro některé sportovní fanoušky je konec zápasu tím nejsmutnějším, co se mohlo stát, a jdou domů. Ale třeba ve Spojených státech na zápasech nejvyšší soutěže amerického fotbalu ta pravá párty začíná až po utkání. Na jednu takovou se vydáváme právě teď do Philadelphie.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Parkoviště u stadionu Philadelphie Eagles neslouží jen jak plocha pro auta. Fanoušci si na něm staví i své stánky s grilem

Parkoviště u stadionu Philadelphie Eagles neslouží jen jak plocha pro auta. Fanoušci si na něm staví i své stánky s grilem | Foto: František Kuna | Zdroj: Český rozhlas

Když ke konci první čtvrtiny zvyšují domácí Eagles na téměř dvacetibodový rozdíl, začínají lidé po velkých skupinách z tribun mizet. A to i přesto, že do konce zápasu zbývá dost času a rozhodnuto tak zdaleka není. A ani lístek není z kategorie nejlevnějších.

Venku na parkovišti je ale živo. A stejně tak v obrovském sportbaru umístěném přesně mezi fotbalovým, basebalovým a hokejovým stadionem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Fanoušci se při americkém fotbalu nebaví jen na tribunách, ale hlavně na parkovišti a v baru

„Scházejí se tu všichni. Americký fotbal je v tomhle specifický. Hraje se jednou za týden a je to pořádná párty,“ přibližuje fanda Steve zvyky místních sportovních nadšenců.

Zápasy amerického fotbalu jsou plné reklam a přerušení, hra tedy nemůže být úplně plynulá. A i tak si lze vysvětlit hromadný exodus těch, kteří opouštěli svá místa v aréně před druhou čtvrtinou. Namísto toho teď mezi auty roztápí gril pro své kamarády či zamířili do již zmíněného baru.

Na zahrádce před ním se o zábavu stará kapela, dívky prodávají pivo v dresech hokejových rozhodčích a dámy vevnitř toho na sobě mají ještě méně. Tančí okolo býka, na němž se krčí fanoušek v dresu Eagles. A byť je půl páté odpoledne, v jeho kelímku nechybí chmelový mok.

„Hodně lidí tady fandí všem sportům. Je to taková místní kultura. Takový basketbal je v tomhle ale trochu pozadu. Více spolu drží fanoušci hokeje a fotbalu. Společně pak mnohdy grilují a na parkovišti a hlavně v hospodě po utkání je to hodně znát,“ říká Steve.

Americký fotbal může být v televizi nuda, naživo ale méně. Pro mnohé pak ovšem ten pravý zápas začíná až mimo stadion, kde doufají, že se bude hrát hned několik prodloužení.

František Kuna, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme