Stovky vánočních stromů a zápach plastu. To jsou továrny v čínském I Wu

Pokud na Vánoce máte umělý stromek, s největší pravděpodobností vznikl ve městě I Wu. To leží v Číně a někdy bývá přezdíváno jako dílna Santa Clause. Funguje tam na 600 továren, které chrlí vánoční ozdoby i umělé vánoční stromky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vánoční ozdoby

vánoční ozdoby | Foto: stock exchange

Všude kolem jsou stovky vánočních stromečků. Ve výrobní hale je však cítit jen zápach plastu. Výroba vánočního stromku je z velké části ruční práce.

Na začátku jsou nekonečně dlouhé zelené a hnědé plastové pásky a obří špulky drátu. Ty se stříhají, kroutí a spojují a pod rukama mužů a žen se rodí smrky nebo borovice. Podle toho, jaké plastové jehličí použijí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zelené a hnědé plastové pásky a obří špulky drátu, to je základ pro výrobu umělých vánočních stromů v továrnách v čínském městě I Wu

Některé továrny mají obrat v řádu miliard korun, většinou jsou to ale menší firmy, které se pohybují v řádu milionů.

„Máme zákazníky i v České republice, hlavními odběrateli jsou ale Spojené státy a jižní Amerika," říká Tiang Čchin-liang, šéf asociace výrobců vánočních dekorací.

Před hromadou nařezaných větví sedí žena s rouškou. Každou větev bere do ruky, máčí ji v bílé barvě a poté ji popráší zlatým nebo stříbrným práškem.

Paní Bo barví vánoční stromky už pět let. Co jsou Vánoce, netuší, prý možná něco jako oslava čínského roku. Scházejí se rodiny, ale proč, to neví a ani se po tom nepídí.

Na konci výrobního procesu se stromky zabalí do krabic, přelepí páskou a pošlou se do obchodů a potom dál do vánočních obývacích pokojů.

Jaromír Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme