Jízda králů má svého panovníka. Desetiletý Šimon se představil na plese ve Vlčnově

Letošní Jízda králů zná svého vladaře. Poprvé se představil veřejnosti na tradičním krojovém plese ve Vlčnově na Slovácku v sobotu večer. Letos padla volba na desetiletého Šimona Pešla. Květnová Jízda králů je už pátým rokem světovou památkou UNESCO.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letošní panovník Jízdy králů, desetiletý Šimon Pešl

Letošní panovník Jízdy králů, desetiletý Šimon Pešl | Zdroj: ČTK

V zákulisí krojového plesu není pro nervozitu místo, vítězí nad ní hudba a zpěv.

„Koukal jsem se do kroniky a průvodce vlčnovskému králi děláme více než 12 let,“ říká primáš cimbálové muziky Čardáš Karel Šimek.

Veřejné představení krále probíhá podle starosty Vlčnova Jana Pijáčka (ODS) v příjemné neformální rovině.

Přehrát

00:00 / 00:00

Letošním panovníkem Jízdy králů se stal desetiletý Šimon Pešl. Na krojovém plese ve Vlčnově natáčela Andrea Kratinová

„Chlapci představí krále, kterého pro tuto úlohu získali. Doprovází je i děvčata z toho ročníku. Proto přesně stanovená pravidla nejsou. Ani to mezi původní archaický zvyk nepatří, je to novodobý zvyk,“ vysvětluje starosta.

Letošním králem se stal desetiletý Šimon Pešl. „Já jsem to bral docela v klidu, mamka z toho ale byla docela rozčílená. Bylo dost povinností. Já jsem ale nic nepřipravoval. Nejvíc se bojím, abych při jízdě udržel rty u sebe. Já jsem takový mluvící typ, mlčení mi bude dělat problém.“

Šimon nebude ale prvním vlčnovským králem v rodině. „I náš prvorozený syn byl králem v roce 2009. Menší zkušenosti už máme,“ prozrazuje maminka Olga Pešlová.

Letošní panovník Jízdy králů, desetiletý Šimon Pešl | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Tatínek Miroslav Pešl dostal za úkol postarat se o pití: „Já jsem měl za úkol, aby bylo dost vína a vypálené slivovice.“

„Ty vzpomínky jsou krásné, až si to projdeme za deset nebo dvacet let. Budu jim to pouštět, až budou velcí a oni svým vnukům. Stejně jako si my pouštíme cestu do Prahy, kterou absolvoval náš děda Šimon Pešl,“ připomíná tatínek.

Letošní Jízda králů se pojede poslední květnový víkend.

Letošní panovník Jízdy králů, desetiletý Šimon Pešl (uprostřed) | Foto: ČTK | Zdroj: ČTK

Jízda králů patří k nejznámějším folklorním zvykům v zemi. Její původ je podle některých výkladů v dobách, kdy spolu soupeřili chlapci při vyhánění dobytka a nejlepší z nich se stal králem.

Druhý původ tradice vidí etnografové v útěku uherského krále Matyáše Korvína před Jiřím z Poděbrad. Aby se neprozradil svým vzhledem a mluvou, oblékl se prý do ženského kroje a do úst si vložil růži.

Kromě Vlčnova se Jízda králů jezdí i na dalších třech místech Slovácka - v Kunovicích, Hluku a Skoronicích.

Najít krále je výsadou jinochů, kteří v daném roce dovrší 18 let. Obcházejí rodiny chlapců ve věku od 10 do 12 let a přemlouvají je, aby jim ‚daly syna za krála‘.

Andrea Kratinová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme