Krádež tibetské vlajky bude stát Číňana 15 tisíc korun, rozhodl soud

Číňan Tung Ťiang-čching musí zaplatit českému státu 15 tisíc korun. Během březnové návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze ukradl tibetskou vlajku. Pokud cizinec peníze nezaplatí, půjde na dva měsíce do vězení. Rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 6 není pravomocné. Státní zástupkyně i obhájce si nechali lhůtu na odvolání.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Číňan Tung Ťiang-čching musí za krádež tibetské vlajky zaplatit 15 tisíc korun, rozhodl soud

Číňan Tung Ťiang-čching musí za krádež tibetské vlajky zaplatit 15 tisíc korun, rozhodl soud | Foto: Filip Jandourek

„Rozhodnutí soudu je podle mě přísné. Stanovisko obviněného budeme teprve konzultovat,“ řekl obhájce Jiří Stránský.

Podle verdiktu soudu vytrhl Tung Ťiang-čching během návštěvy čínského prezidenta demonstrantovi tibetskou vlajku, kterou u sebe následně schoval. Způsobil tak sice škodu jen 300 korun, podle policie šlo ale o trestný čin. Ukradl totiž věc, kterou měl u sebe někdo jiný.

„Vina byla jednoznačně prokázána. Obžalovaný uvedl, že vlajku vzal jen proto, aby neposkvrnila krásný svátek, kdy se sbližuje Česko s Čínou, a že ji chtěl vrátit. Tato část výpovědi je zcela nevěrohodná: vlajka byla nalezena u něj v tašce, neučinil žádný pokus o její vrácení a ani nevěděl, komu ji vzal," konstatovala soudkyně Markéta Binderová.

Soud původně cizince trestním příkazem na pět let vyhostil. Číňan se ale odvolal a soudkyně musela nařídit hlavní líčení. K jednání dnes Tung Ťiang-čching přišel s dohodou o narovnání s okradeným demonstrantem Jakubem Šedou.

Číňan měl věnovat 15 tisíc korun na pomoc obětem trestných činů. Soudkyně ale dohodu neschválila, protože cizinec prý dostatečně neprohlásil, že skutek opravdu spáchal. Uložila mu proto peněžitý trest ve výši částky, k jejíž úhradě se již zavázal.

Číňan Tung Ťiang-čching musí za krádež tibetské vlajky zaplatit 15 tisíc korun, rozhodl soud | Foto: Filip Jandourek

Pavla Lioliasová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme