Ruská rada rozhodovala o hymně

Poradní orgán ruského prezidenta, Státní rada, na svém prvním zasedání poslouchal hudbu. Mimo zvažování důležitých otázek týkajících se strategického vývoje země regionální šéfové radili Vladimiru Putinovi, který návrh hymny bude nejdůstojnější.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nakonec se shodli na tom, že dolní komoře parlamentu budou příští měsíc předloženy dvě varianty: nynější hymna (Vlastenecká píseň Michaila Glinky) a bývalá sovětská hymna (hudba Alexandra Alexandrova). Prezident sám podle petrohradského starosty nedal přednost žádné z osmi předložených melodií. Byl mezi nimi například návrh od populární zpěvačky Ally Pugačovové, dirigenta prezidentského orchestru Pavla Ovsjannikova nebo carská hymna „Bože, ochraňuj cara“. Poté, co si prezident už včera poslechl kompaktní disk s nahrávkou všech zvažovaných melodií, souhlasil prý, že je třeba poslancům nabídnout alternativní varianty a vytvořit konsolidovanou skupinu, která je posoudí.

Debaty o ruské hymně už v ruské společnosti trvají několik let. Od roku 1990 je jako oficiální státní melodie zvolena Glinkova Vlastenecká píseň. Dosud však nebyla otextována a to vadí zejména ruským sportovcům. Po letošních olympijských hrách si stěžovali prezidentovi, že se slzami v očích prožívali své vítězství, když nemohli ani zazpívat státní hymnu.

Markéta Kaclová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme