Čína a Spojené státy se přou o Jihočínské moře

Válka slov mezi Pekingem a Washingtonem pokračuje. Spor vedou o sféru vlivu v Jihočínském moři. Čína nejprve protestovala proti americko-jihokorejským manévrům a v reakci na to sama uskutečnila tři vojenská cvičení. Zároveň odmítá nárok Washingtonu na zachování jeho vlivu právě v Jihočínském moři.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

USS Rushmore

USS Rushmore

Jihočínské moře má pro Peking ten nejvyšší strategický význam. Jak v Odpoledním Radiožurnálu připomněl zpravodaj ČRo Robert Mikoláš, nejen proto, že jde o druhou nejvytíženější námořní trasu na světě, ale pro Čínu je doslova vstupní mořskou branou do světa.

Na ostrově Chaj-nan také má jednu z hlavních vojenských základen, navíc tam buduje i supertajnou podzemní jadernou skrýš. V Jihočínském moři jsou ovšem také obrovské zásoby nerostných surovin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spor o sféru vlivu v Jihočínském moři mezi Čínou a USA přiblížil v Odpoledním Radiožurnálu zpravodaj ČRo Robert Mikoláš .

„Jen ropy téměř 8 miliard barelů a některé odhady mluví až o 28 miliardách. Jde hlavně o území u Spratlyho ostrovů, na které si činí nároky více zemí, kromě ČLR i Tchajwan, Filipíny nebo Vietnam,“ přiblížil zpravodaj.

Diplomatický boj o Jihočínské moře

V neposlední řadě jde podle něj o Tchajwanskou úžinu oddělující tento ostrov od pevninské Číny. „I proto Peking nedávno oznámil, že Jihočínské moře považuje za sféru svého vlivu stejně důležitou jako v případě Tibetu, Sin-ťiangu či zmíněného Tchajwanu,“ dodal.

Jde však o mezinárodní vody, a také z tohoto důvodu si americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová vysloužila pochvalu na nedávném regionálním summitu v Hanoji, když označila otázku řešení sporů v Jihočínském moři za národní zájem USA.

Vietnam i další země jihovýchodní Asie se totiž obávají rostoucího vlivu i vojenské síly Číny.

Rozbuška ve vzájemných vztazích

Na druhé straně tento diplomatický políček Peking velmi těžce vstřebává a odpovědí jsou i články v armádním listu People´s Liberation Army Daily vyzývajícího k připravenosti proti „vnějším silám".

„V reakci na ve středu skončené manévry ozbrojených sil USA a Jižní Koreje uskutečnila Čína tři cvičení během deseti dnů u Žlutého moře a dokonce vyslala do vzduchu stovku nejmodernějších stíhaček, což zase byla odpověď na účast amerického neviditelného letounu F-22 na zmíněném cvičení Invincible Spirit,“ připomněl Mikoláš.

Podle pozorovatelů se tedy dá očekávat, že Jihočínské moře bude i nadále určitou rozbuškou ve vzájemných vztazích mezi Pekingem a Washingtonem.

Robert Mikoláš, Jiří Chum, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme