Mladiství vrazi mohou být díky novele celoživotně pod kontrolou

Vláda dnes přijala novelu zákona o soudnictví, který řeší problém dětských vrahů a násilníků. Mladiství pachatelé dosud odcházeli z takzvané ochranné výchovy v devatenácti letech s čistým trestním rejstříkem. Novela teď umožní prodloužit kontrolu nad mladými násilníky. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila půjde o takzvané ochranné léčení. Navíc budou mít pachatelé o takovém činu záznam.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Pospíšil (ODS)

Jiří Pospíšil (ODS) | Foto: Tomáš Adamec

„Ochranné léčení, a to je ta hlavní změna, pokud to mám laicky přiblížit, není uloženo pouze na určitou dobu, je uloženo, dokud platí účel ochranného léčení. To znamená, teoreticky může být uloženo i doživotně u zvláště agresivních a nebezpečných pachatelů. A tedy stát má takovéto nebezpečné pachatele pod kontrolou i poté, co dovrší věk devatenácti let,“ vysvětlil Pospíšil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak by měl nově přístup k mladistvím pachatelům vypadat, zjišťovala reportérka Václava Vařeková.

Rozhodnutí zákonodárců uvítal také ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý. „Jenom bych doplnil, že to není jenom pro ty, kteří spáchají závažné trestné činy, ale současně musí také trpět nějakou duševní poruchou. Protože právě pro tyto pachatele je ochranné léčení určené,“ řekl Hollý.

Zvlášť agresivní jedinci, kteří budou odmítat léčbu, by pak mohli podle ministra Pospíšila skončit v takzvaných detenčních ústavech. „Je to něco mezi vězením a léčebnou. To znamená, že tam je ostraha, je to v rámci areálu věznice, ale současně je tam poskytována lékařská péče,“ vysvětlil ministr spravedlnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Martin Hollý v pořadu Stalo se dnes.

Podobná novela v Česku podle Hollého chyběla: „Pro tyhle pachatele se dlouhodobě hledá adekvátní způsob péče. A je to posledních deset, patnáct let, kdy se vytvářejí různé modely přes výchovné ústavy pro děti s extrémními poruchami chování, přes nová dětská oddělení nebo ambulantní služby. Přesto si myslím, že tady je co dohánět.“

Kmetiněvská výzva

O radikálním zpřísnění trestů pro mladé se začalo hodně mluvit mimo jiné také díky takzvané Kmetiněvské výzvě. Ta vznikla na základě v tu chvíli šest let staré vraždy, kdy třináctiletý mladík ze středočeské obce nedaleko Velvar brutálně zabil svou stejně starou spolužačku. Podepsalo ji téměř půl milionu lidí.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil a starosta Kmetiněvse Luděk Kvapil | Foto: Jana Káninská

„Případ v Kmetiněvsi nás vedl k tomu, že jsme určitou mezeru v zákoně vyplnili touto novelou. Na druhou stranu bych to nespojoval přímo s peticí, návrh izolovat dětské vrahy vznikl ještě před tím, než byla petice sepsána,“ uvedl loni v září Pospíšil.

Starosta Kmetiněvsi Luděk Kvapil rozhodnutí vlády přivítal. "Samozřejmě jsem velice potěšen tím, že vláda konečně našla odvahu k tomu, že se začala zabývat Kmětiněvskou výzvou, která má v současné době půl milionu podpisů. Skutečně mě výsledek jednání na vládě potěšil,“ řekl Kvapil.

Věková hranice trestní odpovědnosti

Jediné, co podle starosty Kmětiněvsi Luďka Kvapila chybí, je snížení hranice věku trestní odpovědnosti. S tím novela nepočítá a podle Pospíšila by to ani problém dětských vrahů nevyřešilo.

„I kdybychom to snížila třeba na dvanáct let a takovéhoto mladého vraha zavřeli, tak on musí dostat poloviční trest. Takže když ve dvanácti spáchá vraždu, ve třinácti bude odsouzen, dostane poloviční sazbu z patnácti a ve dvaceti letech je už stejně na svobodě. A společnost není od něj chráněna. Celoživotní izolace nám proto připadá jako nejlepší a nejefektivnější pro společnost,“ vysvětlil Pospíšil.

Pokud současný návrh schválí i poslanci a senátoři a podepíše ho prezident, měl by začít platit od července.

Václava Marešová, Alžběta Rákosová, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme