Těžaři slibují lidem na severu Čech až 7 miliard, opustí-li domovy

Pokud se nedohodneme, nebudeme na severu Čech dolovat uhlí, vzkazují těžaři obyvatelům na Litvínovsku. Když ale obyvatelé Horního Jiřetína a Černic kývnou na nabídku uhlobaronů, těžařská společnost Czech Coal je ochotna zaplatit za jejich vystěhování až sedm miliard korun. Obce zatím chrání těžební limity. Na tahu je teď stát, který do konce roku řekne, jestli je potřeba těžit a obce na severu Čech vymazat z mapy. O uhlí se mluvilo včera v Litvínově na speciální debatě Radiožurnálu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Šťovíček, starosta Litvínova

Milan Šťovíček, starosta Litvínova | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Těžit nebo netěžit je na severu Čech jedno z nejvíce diskutovaných témat. Hlasitě se o něm mluvilo už před začátkem debaty. Názory na prolomení limitů se různily. „Byla by to škoda, hlavně prašnost je tady neskutečná,“ říká jeden z obyvatel, ale druhý naopak tvrdí: „Chci mít práci, protože je tu těžké sehnat zaměstnání.“

Sál se po půl hodině zaplnil a následnou debatu provázely i vypjaté emoce. Hlasití byli hlavně horníci, kteří se bojí, že by se zastavením těžby přišli o práci.

Přehrát

00:00 / 00:00

Litvínovská debata Radiožurnálu

Těžaři mají jasno. Byla by prý velká škoda nechat v zemi 750 milionů tun uhlí. „Je to energie na sto let a podstata toho, že je to náš národní poklad,“ říká Jan Dienstl, spolumajitel společnosti Czech Coal.

Pokud podle něj po roce 2015 padnou těžební limity, chce lidem vystěhování z obcí kompenzovat slušnou částkou.

Místostarosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt to ale odmítá. „Je potřeba nastartovat jiný směr ekonomiky v oblasti tím, že by se znovu posunuly hranice těžby a tím se zakonzervoval marasmus, který tu trvá, likvidace všeho živého i neživého, krajiny, sídel.“

Stejný názor má i Milan Šťovíček, starosta Litvínova, před kterým by se při prolomení limitů zastavila rypadla jen pár kilometrů. „Lidé, kteří tady žijí, už trpěli pro uhlí dost. Je tady z celé České republiky nejnižší vzdělanost, největší zdravotní problémy.“

Ministerstvo: Uhlí dochází

I přesto, že vláda zatím limity prolamovat nechce, už teď ministerstvo průmyslu a obchodu ve své energetické koncepci upozornilo, že hrozí nedostatek uhlí.

„Studie zatím popisují, jaké jsou technické a ekonomické možnosti přechodu od hnědého uhlí. Pokud by to měla být přechodná záležitost, teplárny se s tím nějak poperou,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu Tomáš Hüner.

Ministerstvo do konce roku připraví aktualizovanou verzi energetické koncepce, která ukáže, jestli limity ponechat, nebo zásoby uhlí vytěžit. Už teď ale ministerstvo říká, že by se měli hlavně dohodnout lidé v obcích s těžaři.

Petra Benešová, mz Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme