Kulturní a okrašlovací spolek – KOS nabízí v okolí Plané k adopci smírčí kříže

Krajinu České republiky oživuje téměř 1400 smírčích křížů a křížových kamenů. Dalších více než 600 je dnes ztracených. V Plané na Tachovsku se členové Kulturního a okrašlovacího spolku - KOS rozhodli, že se pokusí své poškozené křížky na polích a u silnic zachránit. Neobvyklým způsobem - prostřednictvím adopce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zrestaurovaný Smírčí kříž před kostelem se na místo vrátil díky usilí profesora Vladimíra Preclíka

Zrestaurovaný Smírčí kříž před kostelem se na místo vrátil díky usilí profesora Vladimíra Preclíka | Foto: Filip Novotný

Smírčí kříže se v minulosti stavěly na místech, kde se udála nejčastěji nějaká tragédie nebo mord. Zjistit konkrétní historii k určitému kříži je složitá historická práce a ne vždy je na jejím konci úspěšné zjištění skutečné příčiny, proč se tento kámen v krajině nachází.

Spolek se proto rozhodl vytvářet křížům historii novou. Smírčí kříže a boží muka členové spolku chápou jako součást pohraniční přírody, vypovídající o lidech, kteří tam žili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Blanka Borůvková z Kulturního a okrašlovacího spolku - KOS o smírčích křížích

„My jsme vydali takovou mapu, kde jsou vyznačeny křížky tady v okolí Plané. Vy nás kontaktujete, domluvíme se, který křížek je ještě volný. Jde o to, abychom věděli, že ten křížek má svého patrona, aby ten patron ten křížek nebo Boží muka ochraňoval, aby nedocházelo k další devastaci, aby ho sledoval, aby třeba prováděl nějakou jednoduchou údržbu a třeba se ho pokusil ve spolupráci s památkáři i obnovit,“ popisuje proceduru adopce Blanka Borůvková, zakladatelka spolku Kulturního a okrašlovacího spolku – KOS.

Základním pravidlem pro adopci je také to, že zůstane na svém místě, kde jeho adoptivní rodič naváže na jeho historii. Původní majitelé nebo jejich příbuzní buď nejsou známí nebo povětšinou odešli a spolek se snaží o vytvoření vazeb nových.

Během čtvrt roku předal spolek k adopci 15 křížů. V tuto chvíli mapují další adepty na adopci.

Problematikou smírčích křížů a jejich evidencí se zabývají specializované internetové stránky.

Tomáš Pavlíček, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme