Vládní koalice bude pokračovat. VV mají opět 4 ministry

Kabinet Petra Nečase ustál vládní krizi. Šéfové stran se dohodli na změnách v programu a v obsazení ministerstev a potvrdili to i podpisem dodatku ke koaliční smlouvě. Vláda navíc spojí svou důvěru ve sněmovně se zákonem o dani z příjmu, který bude obsahovat i zavedení loterijní daně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lídři stran vládní koalice se sešli ve formátu K9

Lídři stran vládní koalice se sešli ve formátu K9 | Foto: Filip Jandourek

„Dotáhli jsme jednání do konce a předsedové všech tří koaličních stran tento dodatek podepsali a schválili,“ řekl Nečas. Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg je za dohodu vděčný. „Přeji naší společné vládě další zdárné působení,“ poznamenal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík a předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura v odpoledních Ozvěnách dne.

Dodatek se skládá ze tří částí. První se týká programové oblasti, druhá procedurální a třetí část personální oblasti. Věci veřejné požadovaly ve vládě čtyři křesla, která dostaly. Nově tak v kabinetu usedne 1. místopředsedkyně Věcí veřejných Karolína Peake, která bude vicepremiérkou a povede legislativní radu vlády.

Tuto funkci už zastával předseda Věcí veřejných Radek John. V květnu ale na post rezignoval kvůli neshodám při obsazení míst podřízených na úřadě, který podle něj navíc neměl dostatečné kompetence. Teď se to ale prý změnilo, pravomoce úřadu se mají posílit. „Z tohoto titulu je možné hlídat, aby se tady korupční prostředí snižovalo, nikoli zvyšovalo,“ řekl John.

Ministra dopravy Radka Šmerdu, jehož rezignaci odpoledne přijal prezident Václav Klaus, by měl nejspíše nahradit pražský tajemník VV Pavel Dobeš. Rozhodnuto ale ještě není. Měl by s ním jednat premiér Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik ČRo Petr Nováček v pořadu Stalo se dnes.

Pavel Dobeš podmiňuje vstup do vlády dalším přísunem peněz, a ty podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) není kde brát. „Pavel Dobeš je manažer Věcí veřejných. Bývá označován za jednoho z těch, který se stará o finance strany, a za muže velmi blízkého Vítu Bártovi,“ poznamenal analytik ČRo Petr Nováček.

Podle něj by tak nový ministr dopravy mohl být jakousi spojkou Víta Bárty do vlády. „Do jisté míry to bude platit i o Karolíně Peake, která ovšem ze všech véčkařů po mém soudu působí nejkonstruktivnějším a nepraktičtějším dojmem,“ řekl Nováček.

Uklidnění situace

Koaliční partneři teď věří, že podepsáním dodatku se situace mezi všemi třemi vládními stranami uklidní. „Pěvně věřím, že dohoda přinese uklidnění v koalici. Že nebudeme zmítaní novými a novými problémy našich koaličních partnerů,“ řekl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík.

Stejně to vidí i předseda poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. „Myslím si, že dodatek je předpokladem k tomu, abychom mohli v klidu spolupracovat a naplňovat programové prohlášení vlády, které považuji za kvalitní,“ poznamenal Stanjura.

Dohodu ještě před jejím podepsání zkritizovala opozice. Například podle místopředsedy sociálních demokratů Jiřího Dienstbiera jde Věcem veřejným jen o udržení ministerských křesel. „Zjevně je jim přednější setrvání této vlády za každou cenu,“ řekl Dienstbier.

Václava Marešová, Alice Kottová, David Šťáhlavský, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme