Arnika: Podniky vloni vypustily víc dioxinů a prachových částic

Do ovzduší uniká stále víc prachových částic a látek, které mohou způsobit rakovinu. Je jich víc i v odpadech. Naopak formaldehyd zatěžuje životní prostředí čím dál méně. Vyplývá to z analýzy, kterou dnes zveřejnilo ekologické sdružení Arnika.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Foto: Isifa/Getty Images

Nejvíc velkých průmyslových zdrojů znečištění je podle údajů integrovaného registru v Moravskoslezském a Ústecké kraji, následují kraje Středočeský a Zlínský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jindřich Perlík ze sdružení Arnika představil výsledky analýzy v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Mezi podniky, které se pravidelně objevují v žebříčku největších znečišťovatelů, jsou i tentokrát Spolana Neratovice nebo Třinecké železárny. Ty podle Arniky o více než 100 procent zvýšily emise látek nebezpečných pro lidskou reprodukci.

„Nejvíce se zhoršila Spolana Neratovice, která zvýšila úniky rakovinotvorných látek. Ale vede v tomto žebříčku její kolegyně Deza z Valašského Meziříčí,“ řekl Radiožurnálu Jindřich Petrlík, který vede v Arnice program Toxické látky a odpady.

Podle dat v registru se také zvýšilo množství ohlášených emisí nebezpečných prachových částic - oproti roku 2009 až o čtvrtinu, tedy o tisíc tun. Podílí se na tom 20 provozoven, které sídlí hlavně na Ostravsku a Ústecku.

Na trojnásobek pak stouplo množství nahlášených toxických dioxinů. To je podle Petrlíka velmi nebezpečné. „Jsou to látky, které jsou nebezpečné už v nízkých množstvích, takže nárůst o 200 gramů, byť se na první pohled běžnému smrtelníkovi zdá zanedbatelný, je hodně výrazný. Je způsobený především tím, co ohlásila spalovna nebezpečných odpadů v Trmicích,“ vysvětlil Petrlík.

Dobrým příkladem je naopak jihlavský Kronospan, který upravil technologie a snížil o více než polovinu úniky formaldehydu do ovzduší. „To způsobilo celkové snížení úniku rakovinotvorných látek v celé České republice,“ dodal zástupce Arniky.

Největší znečišťovatelé skleníkovými plyny zůstávají stejní jako před dvěma roky. Jde o elektrárny skupiny ČEZ Prunéřov a Počerady, následované Chemopetrolem Litvínov.

Registru znečišťovatelů prý hrozí omezení

Analýza sdružení Arnika vychází z dat, která publikovalo ministerstvo životního prostředí ve veřejném Integrovaném registru znečištění. Do seznamu podniky nahlašují množství emisí už sedm let. Arnika ale nyní upozorňuje na chystané omezení registru.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Altunkaya ze sdružení Arnika ve Světě o třetí Rádia Česko

Ministerstvo průmyslu a obchodu totiž navrhuje, aby napříště do národního registru své emise a informace o odpadech ohlašovaly jen firmy, které sleduje evropský registr. Navíc by se mělo přestat s ohlašováním některých látek produkovaných do odpadů.

Jana Altunkaya, vedoucí kampaně Budoucnost bez jedu sdružení Arnika, ve vysílání Rádia Česko upozornila, že by to mělo vážné důsledky.

„Veřejnost by ztratila přístup k veřejným informacím o toxických látkách v životním prostředí. V tabulkách za rok 2010 by například zmizel celý top ten největších znečišťovatelů karcinogenním styrenem. Myslíme si, že tyto škrty by byly pro občany opravdu závažné,“ podotkla Altunkaya.

Lucie Husárová 1, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme