První poník v Česku prochází výcvikem na vodění nevidomých

Společnost Helppes od dubna cvičí vodicího poníka, který může v doprovázení nevidomých nahradit psa. Je to vůbec první pokus v České republice. Flekatá kobylka Katrin, která pochází z Holandska, je stabilnější a psychicky vyrovnanější než pes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

vodíci pejsek odpočívá

vodíci pejsek odpočívá | Foto: Jan Profous

Výcvik vodicího koně je podobný jako u vodicích psů. „I u koníka je to klikr metoda – to je odměňování žádoucího chování. Když zastaví u chodníku, klikneme a ona ví, že to udělala správně. Následuje odměna – ze začátku po každém kliknutí, pak někdy následuje, někdy ne. To zvíře má potvrzené, že danou věc udělalo správně, ale nikdy neví, kdy odměna přijde nebo nepřijde,“ vysvětluje trenérka a ředitelka společnosti Helppes Zuzana Daušová.

Katrin snáší velký provoz i na pražském Andělu. „Ona neřeší, jestli jde na venkově po krajnici vozovky a potká jedno auto za půl hodiny, nebo jestli jde po Andělu nebo po Václaváku. Když se zastavíte, většinou vznikne hlouček lidí, fotí si ji a zajímají se, což je naprosto pochopitelné,“ tvrdí Daušová.

Přehrát

00:00 / 00:00

S vodicím poníkem Katrin chodila po pražském andělu redaktorka Marie Sýkorová

Podle ní je Katrin prvním vodícím koníkem nejen v Česku, ale pravděpodobně i v Evropě. Katrin nemá problém ani se schody – do metra nebo do tramvaje.

Pro oplechované hrany schodů autobusů však potřebuje speciální botičky s protiskluzovou podrážkou. S kopýtky jí totiž hrozí zranění – natažení vazu, svalu i zlomení nohy.

Na rozdíl od vodicích psů, kteří se zastavují u uzenářství, Katrin nejvíce zajímají květinářství a obchody s ovocem a zeleninou.

Lucie Maňourová, Marie Sýkorová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme