Exministr Barták odmítá obvinění z korupce

Bývalý ministr obrany Martin Barták odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv korupčního jednání. Policie jeho a majitele zbrojařské firmy Michala Smrže obvinila z pokusu o podvod a z přijímání úplatku. Toho se měli dopustit při nákupu armádních automobilů Tatra. Barták dnes uvedl, že se na nákupu vozidel Tatra nijak nepodílel.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exministr Barták odmítá obvinění z korupce

Exministr Barták odmítá obvinění z korupce | Foto: Filip Jandourek

Exministr Barták spolu s právním zástupcem Josefem Monsportem podají stížnost na usnesení o obvinění. Vadí jim údajná závažnost pochybení při procesu. Pozastavují se například nad tím, jak mohlo začít trestní stíhání na základě rozporuplných výpovědí bývalého velvyslance USA v Praze Williama Canabise a podnikatele Duncana Sellerse.

Policejní orgány také údajně v rámci šetření případu překročily mantinely, když prověřovaly například majetkové poměry Bartákovy rodiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Martin Barták ve vysílání Radiožurnálu odmítl obvinění z korupce. O případu mluvila také Iveta Jordanová, ředitelka protikorupční organizace Růžový panter

Policie Martina Bartáka podezírá, že si řekl o úplatek v souvislosti s obchodním sporem, který doprovázel dodávku terénních vozů Tatra pro českou armádu.

Automobilka těsně po uzavření kontraktu za víc než 2,5 miliardy korun ukončila spolupráci se společností Praga. Ta se cítila poškozená a snažila se vrátit do hry. Právě v této souvislosti měl zřejmě, podle zjištění policie, Barták a údajně taky zbrojař Michal Smrž požadovat zhruba 5 milionů dolarů za ukončení vzniklých potíží.

Kontroverzní snahu tehdejšího náměstka ministryně obrany potvrdil tisku bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady Tatry William Cabanis.

Justiční zvůle?

„Byl jsem obviněn z něčeho, co jsem neudělal, všichni svědci potvrdili, že se to tak nestalo. Ani samotní Američané o úplatku nemluví. Mluvil o tom pouze novinář Kroupa. Mladá Fronta soustavně lže,“ říká Martin Barták.

Podle něj neoficiálně překládal premiérovi Topolánkovi a ten vyjádřil nevoli nad tím, že Tatra vyřadila hlavního českého subdodavatele, na jehož základě tuto celou zakázku přímo dostala:

„Řekl jim, že by bylo dobré, aby nějakým způsobem tuto ztrátu Pragovce vykompenzovali. To znamená, aby našli jiný kontrakt, zapojili je do nějaké spolupráce. O úplatku nemluví vůbec nikdo, to je fikce, to je fantasmagorie. Na urovnání sporu mezi Tratrou a Pragou jsem neměl absolutně žádný vliv, takže o korupci může mluvit jen duševně chorý člověk.“

Barták podle svých slov pracuje s verzí, že v případě jeho obvinění došlo k zásahu zvenčí: „Co je nám známo, případ už byl opakovaně připraven k odložení. Když měli policisté opačný názor, byli z případu odvoláni. Případ byl přesunut do Ostravy, posléze odešel další policista a já se bojím toho, že tady dochází k určité justiční zvůli nebo novodobé inkvizici. Nedovedu si to vysvětlit a nevím, proč se to tak děje.“

Barták tvrdí, že dodávky Tatrovek provázela korupce v době, kdy na ministerstvu nebyl. „Předložili jsme důkazy, jedná se o spousty materiálů předloženým vojenským zpravodajstvím. Stalo se to v době, kdy jsem na ministerstvu nepůsobil a tento případ byl zameten pod koberec,“ uvádí Barták a dodává:

„Věřím, že právo existuje a spravedlnost je skutečně slepá. Jestli ano, těžko mne může někdo obviňovat z něčeho, co jsem neřekl a potvrdilo to dalších šest svědků, kteří byli na místě.“

Jde i o další obchody

„Je pravda, že Tatra měla problémy a poté, co vypověděla smlouvu s Pragou, tak podle dostupných informací mělo dojít ke korupční nabídce ze strany lobbistů a pana Bartáka s tím, že za úplatky budou tyto problémy vyřešeny. Pokud pan Barták tvrdí, že k ničemu takovému nedošlo, pak je třeba počkat, na základě čeho bylo to obvinění dotyčných pánů sděleno. To už musí říct policie a státní zastupitelství. Pokud to bude řešit soud, mělo by to jednoznačně vyplynout ze soudního řízení,“ vysvětluje ředitelka protikorupční organizace Růžový panter Iveta Jordanová.

„Není možné spekulovat nad tím, které důkazy má policie v tuto chvíli k dispozici. Pan Barták to sice vyvrací, ale podrobnosti jaksi nesdělil, takže o tom je opravdu velmi těžké spekulovat.“

Svědectví Williama Cabanise je podle Jordanové zásadní. Zajímavé je i to, že s ním Cabanis čekal dva roky:

„Pokud došlo ke spáchání trestného činu, očekávala bych, že se ten případ bude řešit ihned.“

„Pan Barták byl přímo odpovědný i za jiné obchody a je s podivem, že těmi se policie vůbec nezaobírá, ačkoliv je zjevné, že stát nejednal s péčí řádného hospodáře, jak mu ukládá zákon. Ministerstvo obrany nechalo vydělat společnostem Praga a MPI Group v řadě velmi kontroverzních obchodů, které se uskutečnily bez výběrového řízení. Jde například o obchod s obrněnými vozidly Iveco z roku 2009. Již dříve se objevily informace, že u tohoto obchodu byla dohodnuta marže přes 35 procent pro společnost pana Smrže. To odpovídá zhruba 180 milionům korun. (oprava organizace Růžový panter: Jednalo se o zakázku na vozy Dingo. V případě zakázky na vozy IVECO šlo o firmu Praga. Obě firmy získávaly vysoké marže i v řadě dalších neprůhledných obchodů.) Domnívám se, že by si měli daňoví poplatníci uvědomit, co ze svých kapes platí jenom proto, že odpovědní politici a úředníci dávají těmto obchodům zelenou. A státním orgánům je to jedno,“ dodává Jordanová.

Tereza Janouškovcová Bartůňková, Nikola Bojčev, Veronika Sedláčková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme