Nejkrásnějším nádražím roku 2012 je Opava východ. Spojuje staré a moderní

Nádraží Opava východ zvítězilo v anketě Nejkrásnější nádraží. Soutěž pořádaná občanským sdružením Asociace Entente Florale CZ – Souznění už šestým rokem oceňuje železniční stanice a zastávky, o které se jejich majitelé nebo provozovatelé dobře starají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nádraží Opava východ zvítězilo v anketě Nejkrásnější nádraží

Nádraží Opava východ zvítězilo v anketě Nejkrásnější nádraží | Zdroj: ČTK

Zvláštní cenu pro pohádková nádraží si odnesly stanice v Nemilkově na trati mezi Klatovy a Domažlicemi a zastávka v Mnichovicích nedaleko Prahy. Výsledky dnes byly slavnostně vyhlášeny v budově Senátu.

Cílem soutěže je zlepšit stav českých nádraží a zvýšit zájem o kulturu cestování na železnici. Vybraní finalisté mají podle pořadatelů poskytnout příklad zanedbaným stanicím a motivovat zodpovědné osoby ke změně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Knitla z Nejkrásnějšího nádraží, kterým je Opava východ

Rozsáhlá budova východního nádraží v Opavě byla postavena v roce 1851 v pozdně klasicistním slohu a patří k nejstarším v republice. Nedávno prošla důkladnou rekonstrukcí, během které byly restaurovány i nástropní malby v nádražní hale, staré více než 100 let.

Restaurátorka Renáta Svobodová obdivovala práci tehdejších umělců: „Bylo zjištěno, že na každý detail byla vyrobena šablona, i na malou kuličku, která měla půl centimetru.“

Pod decentní fasádou budovy z konce 19. století se ovšem nachází moderní nástupiště, digitalizované informační centrum a síť restaurací a prodejen. Před nádražím navíc vznikl nový autobusový terminál.

„Nádraží Opava východ si přes všechnu modernizaci zachovalo půvab a šarm, který mu vtiskli jeho stavitelé před mnoha lety,“ uvedla Dagmar Kůrečková z odboru kanceláře primátora Magistrátu města Opavy, která nádraží do soutěže navrhla.

Martin Knitl, Renáta Prátová, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme