Německo chystá přísnější bodový systém a vyšší pokuty

V Německu se od května zásadně změní a zpřísní bodový systém. Dotknout se to může i českých řidičů. V každé zemi se totiž do bodového systému dostane každý, kdo se proti němu proviní. Stejně tak to platí i pro cizince na našem území.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice (ilustrační foto)

Dálnice (ilustrační foto) | Foto: Ondřej Jánoška

Zásadní změnou u našich západních sousedů bude snížení počtu bodů ze současných osmnácti.

„Bude osmibodový systém a bude se opět odečítat, to znamená, že za přestupek, který je takové míry, abyste ztratil bod, tak bude odečten,“ popisuje Igor Sirota z ÚAMK.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příspěvek natočil redaktor Petr Jansa

Spáchá-li řidič přestupek, bude zapsán do tamního systému a bude mu odečten příslušný počet bodů. Jednomu bodu odpovídá pokuta 60 eur.

„Je to například jízda s mobilem v ruce při telefonování. Přijdete o šedesát euro a zároveň o jeden bod. Dříve to bylo 40 euro,“ podotýká Sirota.

O výši pokuty nemá cenu s německým policistou smlouvat.

„Samotný policista vám bez problémů předloží konkrétní sazbu, která je za ten váš přestupek. Tam není žádné, že může dát tolik nebo tolik, je to jednoznačná taxa, o které není co smlouvat,“ říká Sirota.

V Německu hrozí pokuty i za nevhodné chování k samotným policistům.

„Úplně ta nejvyšší pokuta, jaká byla zatím udělena – někde v řádu dvou tisíc eur – byla za nehezké obracení se vůči ženě-policistce. Za tento výraz není problém dostat dva tisíce euro pokuty,“ dodává Sirota.

Stejně tak hrozí pokuty za vulgární gestikulaci vůči ostatním řidičům nebo agresivní jízdu vůči ostatním, za kterou je považováno i pouhé problikávání pomalejších aut na dálnicích, a to přes to, že je na řadě z nich neomezená rychlost.

Petr Jansa, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme