Česká ekonomika oživuje. Potvrzují to statistici i ekonomové

Ekonomická recese v Česku skončila. Potvrdil to Český statistický úřad. Podle jeho zpřesněných údajů se hrubý domácí produkt ve třetím čtvrtletí mezikvartálně zvýšil o dvě desetiny procenta. České hospodářství začíná postupně oživovat i podle analytiků.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průmysl v okolí Ostravy

Průmysl v okolí Ostravy | Foto: Tomáš Adamec

Původní odhady Českého statistického úřadu se nenaplnily a česká ekonomika oproti původním údajům ve třetím čtvrtletí mezikvartálně rostla. Statistici teď měli všechny používané zdroje k přesnému výpočtu. Výsledek je, že hrubý domácí produkt se mezi kvartály mírně zvýšil. Hospodářské oživení potvrzuje i hlavní ekonom J&T Banky Petr Sklenář.

„Nedocházelo tam k nějakému nečekanému zklamání, jaké bylo ve třetím kvartále podle těch původních dat. Ale ukazuje to, že stejně tak jako ve druhém kvartále tam byl mezikvartální růst, tak i třetí čtvrtletí přinášelo další nárůst o 0,2 procenta, a česká ekonomika se postupně z toho pomyslného dna zvedá,“ vysvětluje Sklenář.

K růstu ekonomiky pomohlo podle hlavního ekonoma společnosti Patria Finance Davida Marka například zvýšení spotřebních výdajů vlády. Naopak spotřeba domácností, firemní investice a zahraniční obchod ekonomiku brzdily.

Podstatnější jsou podle ekonomů meziroční údaje, které zatím nevypadají dobře. Loni v každém čtvrtletí hrubý domácí produkt v porovnání se stejným období předchozího roku výrazně klesl. Současné výsledky proto velmi opatrně hodnotí analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

„Výraz ožívání neznamená, že by česká ekonomika už rostla; stále meziročně padá. Spíš to můžeme chápat jako dobrý signál toho, že ten propad je čím dál tím pomalejší, a tím pádem se dá předpokládat, že v roce 2014 by už česká ekonomika mohla velmi pomalu růst,“ říká Šichtařová.

České hospodářství je postavené na průmyslu. Poptávka po zboží zdejších firem koncem roku rostla, a to jak ze zahraničí, tak i z domácího trhu. V listopadu se průmyslová výroba meziměsíčně zvýšila o více než 6 procent. Podle analytiků bude růst produkce pokračovat v první polovině letošního roku.

Růst průmyslu v listopadu zrychlil na 6,2 pct z říjnových 3,5 pct | Foto: ČTK

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme