Český a Středoněmecký rozhlas MDR připravují společné projekty. Podepsaly smlouvu o spolupráci

Česko a Sasko spojuje řada věcí: dějiny, kultura, doprava a v poslední době bohužel také povodně. To je několik důvodů, proč se šéfové Českého a Středoněmeckého rozhlasu rozhodli, že by na společných tématech měly obě rádia spolupracovat. Několikastránkový dokument dnes podepsal generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan a za německou stranku intendantka Karola Wille.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český rozhlas představil nové logo

Český rozhlas představil nové logo | Foto: Filip Jandourek

V jedné místnosti historické budovy Českého rozhlasu s okny do Vinohradské ulice jsou stoly postavené do čtverce, v čele sedí šéfové obou rozhlasů, Peter Duhan a Karolla Wille. Při ruce mají své náměstky a ředitele a před sebou modré desky.

„Je to spolupráce, která nás zavazuje, abych tak řekl, tu deklaraci naplnit ve všech oblastech programové tvorby. Zpravodajstvím počínaje, konče hudební prvovýrobou,“ řekl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podpis dohody Českého rozhlasu a MDR o spolupráci sledoval Pavel Polák

„Domluvili jsme se na tom, že se budeme pravidelně potkávat, že bude paní intendantka Wille i já tuto spolupráci podporovat - a dokonce i kontrolovat. Aby bylo jasné, že to není jen kus papíru někde v deskách.“

Středoněmecký rozhlas Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) je zemská rozhlasová instituce Saska, Saska-Anhaltska a Durynska. Sídlí v Lipsku. Rozhlas MDR je členem ARD a má právní formu instituce veřejného práva.

Peter Duhan také připomněl, že Němce i Čechy pojí společná historie a řeší stejné problémy řeší stejné problémy, a to je inspirativní i pro posluchače.

Konkrétní spolupráce při povodních

Německý rozhlas MDR a Český rozhlas Sever už spolupracují delší dobu, nejvíce při posledních povodních.

„V červnu jsme si vyměňovali informace s drážďanskou pobočkou MDR o povodňovém životě na obou stranách hranice,“ zdůraznil ředitel severočeského rozhlasu Milan Knotek.

Budova Českého rozhlasu | Foto: Pavla Kopřivová

Podle intendantky německého rádia Karoly Wille se spolupráce sama nabízí:

"Jsme přece sousedé. V době, kdy se Evropa propojuje a srůstá, bychom toho o svých sousedech měli vědět co nejvíce. O společenském životě, politice, kultuře v Česku. Je spousta oblastí, kde můžeme spolu vytvořit zajímavé projekty."

Jazykovou bariéru lze překonat

Jakákoli spolupráce předpokládá, že si redaktoři budou rozumět. Podle Karoly Wille žádný problém:

"Jazyk je důležitý. Ale v našem rádiu máme několik redaktorů, zejména blízko u hranic, kteří mluví česky. A na české straně jsem se potkala s řadou redaktorů, kteří mluví německy.

„Myslím si, že jazyková bariéra není tak velká, abychom ji nepřekonali," míní Karola Wille.

Pavel Polák, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme