Čestné občanství Cheb udělí velvyslanci v Německu, za pomoc při získání majetku

Po letech se město Cheb vrátí k udělení čestného občanství a dalších ocenění obyvatelům města. Čestným občanem se stane český velvyslanec v Německu Rudolf Jindrák, který městu pomohl získat zpět majetek na bavorské straně hranice. Starosta ocení také sedm obyvatel města.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rudolf Jindrák

Rudolf Jindrák | Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR

Chebu se podařilo získat zpět nemovitosti a lesy v Bavorsku, pomohl s tím i český velvyslanec. Nemovitosti od 60. let minulého století vázly v nucené zprávě.

„Je důležité to, že také pan doktor Jindrák nám poradil a potom pomohl s tím, jak založit česko-německou nadaci Chebský les, do které byly vloženy prostředky z dřívějšího hospodaření s chebským majetkem,“ říká starosta Pavel Vanoušek z ČSSD.

Vedle toho po letech město předá několik ocenění obyvatelům Chebu. Většina se podílela na významnějších událostech nebo počinech posledních let.

Přehrát

00:00 / 00:00

O čestném občanství a dalších oceněních, která se chystá předat starosta Chebu, natáčela reportérka Pavla Sofilkaničová

„V Chebu se toho za poslední léta hodně udělalo. Ten obraz Chebu je dneska jiný, než byl před nějakými dvaceti lety. A to se neudělalo samo, k tomu přispěli občané,“ vysvětluje starosta.

Starosta Chebu Pavel Vanoušek nejvyšší ocenění města předá například Zbyňku Illkovi, řediteli fotografické galerii G4 za jeho iniciativu při obohacení kulturního života v Chebu.

In memoriam bude vyznamenán architekt Luděk Vystyd. Byl autorem řady staveb a rekonstrukcí, například přestavby Rychty v bankovní dům nebo revitalizace levého břehu Ohře.

Další cenu získá Pavel Barták. Pracuje v Diecézní charitě a stojí za úspěchem azylového domu Betlém, který sídlí v rekonstruované historické vile Union.

Bývalý ředitel chebské Základní umělecké školy Karel Bosák si od starosty vyznamenání zasloužil za dobrou pověst organizace, kam současně dochází přes 900 žáků i ze sousedního Německa.

Union vila v Chebu | Foto: Tomáš Ivanič

Ocenění si ve čtvrtek večer převezme také Pavel Doucha, chebský podnikatel a právník, který se angažoval v kauze Chebský les v Německu. Kromě toho je pravidelným sponzorem kulturních akcí ve městě.

V neposlední řadě starosta vyznamená Jaroslava Pribáně, dlouholetého předsedu Sportovní unie Chebska. Moderuje řadu sportovních akcí. Mimo jiné pomáhal při plánování sportovního využití levého břehu Ohře.

Ceny starosta předá na radnicí při Novoročním setkání ve čtvrtek v sedm hodin večer.

Pavla Sofilkaničová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme