Extrémní mrazy vyvolaly ve Spojených státech debatu o globálním oteplování

Pro desítky milionů obyvatel Severní Ameriky byl začátek roku hodně studený. S teplotami hluboko pod bodem mrazu se poslední týden potýkali nejen na severu Spojených států, ale třeba i v jižanské Atlantě. Takzvaný polární vír se dokonce stal politickým tématem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Artický mráz trápí i obyvatele amerického St. Louis

Artický mráz trápí i obyvatele amerického St. Louis | Zdroj: ČTK

Teď už se o slovo hlásí obleva, na arktické dny s tuhým mrazem, přívaly sněhu a ledovým větrem ale Američané hned tak nezapomenou.

„Chce to hlavně teplé oblečení - čepici,spodky, svetr a dobré boty. Člověk se zkrátka musí přizpůsobit,“ komentoval nenadálý propad teplot v New Yorku o víc než dvacet stupňů Celsia dělník Jesse Laguna.

Další obyvatelka velkoměsta přijímala prudké ochlazení se stoickým klidem: „Jsem z New Yorku. Co s tím naděláte? Jsem radši tady než na Floridě.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Jakou polemiku vyvolal extrémní mráz ve Spojených státech, zjistil reportér Jan Prokeš

V oblasti Chicaga uvízlo pět stovek pasažérů železnice přes noc na nádraží. Na vlak čekali přes dvanáct hodin. Krutý mráz tento týden pocítili i v Atlantě, která leží na úrovni severní Afriky.

Ještě než stačily roztát zpola zamrzlé Niagarské vodopády, začala za oceánem polemika, o čem nebývale chladné dny vypovídají. Bílý dům se rázně ohradil proti výrokům z konzervativního tábora, že je extrémní zima argumentem proti existenci globálního oteplování.

„Takovým tvrzením nevěřte. Skutečnost je taková, že žádná jednotlivá epizoda ve vývoji počasí nemůže dokázat nebo popřít globální klimatickou změnu,“ reagoval ve videoposelství k národu vědecký poradce prezidenta Obamy John Holdren.

Podle něj navíc dosavadní poznatky naznačují, že se takové chladné vlny mohou vracet dokonce častěji právě kvůli globálnímu oteplování, které je živené skleníkovými plyny.

„Polární oblasti se oteplují zhruba dvakrát rychleji než pásma blíže rovníku. To znamená, že se teplotní rozdíly mezi těmito dvěma pásmy zmenšují. A právě tyhle rozdíly pohánějí polární vír, což je obří masa chladného vzduchu vířícího nad Arktidou. Jak se snižuje teplotní rozdíl mezi klimatickými oblastmi, polární vír slábne, ale na druhou stranu je intenzivnější výměna vzduchových mas mezi Arktidou a jižnějšími regiony,“ vysvětluje Holdren.

Obhájce vládní klimatické politiky Spojených států uznává, že změna podnebí je mimořádně složitý jev. Emise oxidu uhličitého prý ale Američanům mírnější zimy nezaručí.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme