Situace ve Středoafrické republice graduje. Zemi opouštějí tisíce lidí

Středoafrickou republiku opouštějí tisíce lidí. Tamní etnický konflikt začíná po rezignaci prozatímní vlády opět nabírat na síle. Radiožurnálu to potvrdil Vojtěch Bílý, který v zemi působí jako učitel. Do země ho vyslala česká obecně prospěšná společnost Siriri.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Středoafrická republika

Středoafrická republika | Zdroj: Reuters

„Aktuální situace ve Středoafrické republice je poměrně kritická. Obáváme se, že dojde k dalším násilnostem a že tato situace bude i nadále gradovat. Teď máme na misi aktuálně něco přes 3 tisíce uprchlíků a další stále přicházejí,“ říká Bílý.

V zemi působí jako učitel biologie a tělocviku na misijní škole postavené českou obecně prospěšnou společností Siriri. Konflikt jeho práci ale od základu změnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

O konfliktu ve Středoafrické republice mluvila redaktorka Silvie Třeslínová s Čechem, který v zemi působí

„Od událostí na začátku prosince se převážně starám o uprchlíky. Distribuuji potraviny, snažím se pomáhat se zdravotnickou péčí,“ líčí s tím, že zemi ale opustit nehodlá. „Stále mám pocit, že uprchlíci, kteří se k nám stahují potřebují nějakou pomoc a já mám pocit, že stále mám co nabídnout,“ doplňuje.

I přesto že v zemi hlídá bezpečnost 1600 francouzských vojáků a 4 tisíce členů mírových jednotek Africké unie, mezinárodní společenství podle Vojtěcha Bílého situaci výrazně podcenilo a tyto jednotky řeší jen kritické situace.

Středoafrická republika zažívá neklid od loňského převratu, kdy se v dubnu dostali k moci islamisté z hnutí Séléka, kteří následně začali utlačovat křesťanskou většinu v zemi. „lidé si to časem už prostě nenechali líbit a začali formovat jakousi vlnu odporu,“ vysvětluje Bílý.

Následné střety, které vypukly v prosinci si vyžádaly přes tisíc mrtvých. V pátek rezignoval prezident i premiér země a komentátoři tak upozorňují, že zemi hrozí mocenské vakuum.

Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme