Izraelci truchlí, Palestinci oslavují. Šaron byl pro ně válečný zločinec

Zatímco Izraelci truchlí za zesnulého bývalého premiéra Ariela Šarona, na druhé straně barikády se slaví. Palestinci v Gaze a na Západním břehu Jordánu smrt izraelského vůdce vítají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Palestinci v jižní části pásma Gazy šlapou po přeškrtnutém plakátu s obličejem Ariela Šarona.

Palestinci v jižní části pásma Gazy šlapou po přeškrtnutém plakátu s obličejem Ariela Šarona. | Zdroj: Reuters

Palestinci označují totiž Šarona za válečného zločince, který nakonec unikl mezinárodní spravedlnosti.

„Šaronova smrt přišla od Boha. Palestinský lid teď zažívá historickou chvíli. Zemřel totiž zločinec, jehož ruce byly potřísněné krví našich lidí i vůdců," řekl mluvčí Hamásu Sámí Abú Zuhrí.

Přehrát

00:00 / 00:00

O postoji Palestinců k Arielu Šaronovi mluvil na Radiožurnálu blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Za dobrou zprávu považují Šaronovo úmrtí také mnozí Libanonci a v Libanonu žijící Palestinci. Litují jen, že válečný zločinec, jak Ariela Šarona označují, unikl mezinárodní spravedlnosti.

Nejhorším útokem, na kterém se Ariel Šaron podílel, byl masakr palestinských uprchlíků v Bejrútu. V táborech Sabrá a Šatíla tam před více než 30 lety zemřely stovky až tisíce lidí. K události došlo v září 1982 během občanské války v Libanonu.

Na masakru se Izraelci přímo nepodíleli. Byla to práce libanonských křesťanských falang, kteří se mstili Palestincům za jiné zločiny během občanské války. Nicméně k akci přistoupili v koordinaci s izraelskou armádou.

Šaron zasvětil celý svůj život Izraeli, vzpomínají na expremiéra ve světě

Číst článek

Vyšetřovací komise OSN došla k závěru, že Izrael je zodpovědný za tyto činy. Speciální izraelská komise nakonec řekla, že Ariel Šaron, jako ministr obrany, nese osobní podíl zodpovědnosti na tom, co se v Libanonu stalo.

„Dal zelenou zločinu století v uprchlických táborech Sabra a Šatíla, který skončil smrtí tisíců palestinských mučedníků. A později, jak známo, navštívil mešitu al-Aksá, čímž zažehl druhou intifádu, která si vyžádala mnoho obětí, zraněných a pozatýkaných. Na tyto zločiny nikdy nezapomeneme," vyjádřil palestinský postoj k Šaronovi jeden z představitelů Organizace pro osvobození Palestiny Vásil Abú Júsuf.

Ariel Šaron na archivním snímku z roku 2005 | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

„Trpíme už 32 let, on trpěl jen osm," říká Palestinka, kterou bejrútské události připravily o muže i syna.

V Izraeli ale visí vlajky na půl žerdi. AAriel Šaron byl vzor pro všechny Židy v zahraničí. Zažehl v nich sebevědomí a sounáležitost k této zemi a odvahu bojovat za svá práva bez rozpaků z jakéhokoliv ponížení. Naučil je jednat s velkou pýchou a ctí,“ zhodnotil Ariel Shamen v centru Jeruzaléma.

Ne všichni Izraelci ale na něj nevzpomínají jen v dobrém. „Jsem rád že zemřel, protože vyhnal Židy z jejich domovů a způsobil mnoho bolesti. Takže je mi jedno, jestli zemřel,“ svěřuje se další obyvatel Jeruzaléma Mordakhai Willner.

Ariel Šaron zemřel v sobotu ve věku 85 let. Osm let byl však v kómatu. Pohřeb proběhne v pondělí v Šaronově sídle v Negevské poušti.

Za Českou republiku se smutečního obřadu zúčastní premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr obrany v demisi Vlastimil Picek.

Žena drží fotografii, na které je vyfocena v roce 1982 v táboře Šatíla nad svojí zmasakrovanou rodinou | Foto: Reuters | Zdroj: Reuters

Štěpán Macháček, Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme