Lesníci se na Žďársku pustili do jarních prací

Přestože je teprve leden, mírný průběh zimy lesníci využívají na Žďársku k čištění pasek a stavbě nového oplocení. Na Budíně nedaleko Polničky dělají lesníci s předstihem jarní práce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dřevorubec Pavel Krčál na Zďársku při probírce dřeva

Dřevorubec Pavel Krčál na Zďársku při probírce dřeva | Foto: Hana Mikulincová | Zdroj: Český rozhlas

Čistí tam paseky, staví a opravují oplocení a dělají probírky. Jsou tam v režii dřevorubce Pavla Krčála:

„Při té probírce probíhá negativní výběr poškozených stromů - nahnilých, poškozených,“ popisuje.

„Jak se vám pracuje v lednu?,“ ptá se reportérka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do lesů na Žďársku zamířila Hana Mikulincová

„Dobře, dá se to přirovnat k říjnu i březnu,“ odpovídá dřevorubec.

Lesní rada společnosti Kinský Žďár Miroslav Matoušek vysvětluje, že tohle počasí má i své minusy:

„Ta negativa bohužel při přibližování. Protože to zimní období, kdy zamrzne, využíváme pro práci v těch méně únosných terénech, podmáčených a podobně. A to je pro nás bohužel v tuto chvíli passé.“

„Kam byste se normálně kdyby už bylo zamrzlo, dostali?,“ zvídá dál reportérka.

„Jedná se hlavně o okolí Velkého Dářka, kde jsou podmáčené porosty – rašelina. Takže tam v tomto období to nejde. Takže čekáme, až zamrzne a veškerá činnost se potom zaměří tímto směrem. Teď to nepřichází v úvahu,“ hodnotí Matoušek.

Jarní práce budou mít lesníci hotové s předstihem. Těžba dřeva v náročnějších terénech musí počkat do doby, až rozmáčená půda dostatečně zamrzne. Těžká technika by se v ní teď mohla utopit.
Traktoristům ve stodolách rezaví radlice. Kvůli teplému počasí nemohou pomáhat silničářům s prohrnováním sněhu. Právě tím si přitom každou zimu přivydělávají.

Teplé počasí trápí zemědělce, sadaře i vinaře

Na Moravsko-Budějovicku kvetou stromy, na Sádku nejspíš nebude ledové víno a zemědělci se letos zatím musejí obejít bez přivýdělku za prohrnování sněhu.

Letošní leden je opravdu nadprůměrně teplý a tak na Sádku přemýšlí, jak vyrobit ledové víno, když nemrzne. Jenže bez ledu ledové víno zkrátka neuděláte, musí mrznout minimálně tři dny po sobě a být 7 stupňů pod nulou, aby voda v bobulích zmrzla a zůstal pouze čistý hroznový cukr.

A v tom je právě ten háček. Na Sádku u Třebíče letos ještě výrazněji nemrzlo, a tak hrozny určené pro ledové víno zatím zůstávají na keřích a hrozí, že chytí plíseň, opadají a nebo je sezobají ptáci.

I sadaři se obávají o svoji úrodu. Mají strach, že příští rok žádná nebude nebo, že bude slabá. Výjimkou totiž v těchto dnech nejsou kvetoucí stromy. Především v jižních částech našeho kraje - tedy na Třebíčsku kvetou třešně, jabloně a na Moravsko-Budějovicku jsou nalité pupeny téměř v celém jednom sadu.

Silničáři si mnou ruce

Na polích zatím současné teploty výraznější problémy nezpůsobují. Ale zemědělci přicházejí o důležité příspěvky za prohrnování sněhu. Svoji techniku totiž přes zimu využívají na pomoc silničářům. Takto využijí třeba traktor s radličkou, který by jinak jen stál celou zimu bezprizorně ve stodole.

Navíc, zemědělská družstva tak mají rázem práci i pro několik traktoristů najednou. Jenže, letos v zimě zkrátka není co prohrnovat. A tak si alespoň silničáři mnou ruce, že letos konečně ušetří a nebudou muset za výpomoc zemědělcům platit.

Silničáři na Vysočině takto mohou ušetřit v průměru 5 milionů korun. Po celém kraji jim totiž pomáhá téměř 200 různých majitelů traktorů a zemědělských družstev.

Hana Mikulincová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme