V Hustopečích u Brna se děti učí vrtěnou i verbuňk. Folklórní soubor chce vychovat nástupce

Bez dětí to nepůjde, řekli si v Hustopečích u Brna členové místní chasy a na konci roku obnovili činnost dětského folklórního souboru. Děti do kroužku dochází jednou týdně a učí se nejen základům tanců, ale i některým lidovým zvykům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové

Folklórní festival Pardubice - Hradec Králové | Foto: Petr Švihlík

V sále společenského domu pobíhá asi dvacet dětí, jsou mezi nimi předškoláci, ale i šesťáci a sedmáci. Udržet jejich pozornost není vůbec jednoduché.

Své tři dcery při tanci bedlivě pozoruje i maminka Lenka. Když se o nově vznikajícím kroužku dozvěděla, ani na chvilku neváhala. A to i přesto, že se u nich doma folklóru nikdo soustavně nevěnuje. „Tím, že tady není tradice, tak si myslím, že je potřeba to založit a vést,“ uvažuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednu z lekcí navštívila i redaktorka Štěpánka Kadlečková

Během prvních prosincových lekcí děti pochytily základní rytmus, nyní ladí jednotlivé krokové variace.

„Snažíme se naučit je vrtěnou, verbuňk, cvičíme moravskou besedu, ale snažíme se do toho zakomponovat i různé hry, aby poznali, co se třeba dělo dříve, ale nic z té modernější doby,“ vysvětluje vedoucí kroužku Sabina Novotná.

„Co se už dneska vůbec nevidí, jsou hry s předměty, kdy děti na návsi, když šly do ulic, tak prakticky nic nebylo, jenom to, co byly přírodniny, maximálně nějaké hry s míčem, ale většinou s dřívky nebo s kamínky. To tady chceme děti naučit, aby se to nezapomínalo, ale aby to i nadále bylo živé alespoň tady v rámci folklórního souboru,“ dodává předseda Hustopečské chasy Jan Blažek.

Nedostatek chlapců

Hustopečská chasa si chce zároveň vychovat své nástupce. „Co si budeme vykládat, my všichni ostatní stárneme a potřebujeme do toho omladinu nějakým způsobem zapojit. Navíc v současnosti děcka vstupují do chasy v 14 nebo 15 letech a v podstatě všechno je musíme učit. V okamžiku, kdy budou děti chodit do nějakého kroužku, tak budou v 15 letech všechno umět a zapojí se do toho života úplně plynule,“ říká jeden z členů Pavel Košulič.

Dětský soubor dostal název Krajcárek a je stále otevřen nově příchozím. Momentálně hledá hlavně chlapce, kterých je zatím nedostatek.

Štěpánka Kadlečková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme