Izrael se rozloučí s Arielem Šaronem, na pohřeb přijedou státníci z celého světa

Izrael se dnes naposledy rozloučí s bývalým premiérem Arielem Šaronem. Do země kvůli tomu přijíždí řada významných politických osobností z celého světa.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Izraelští vojáci salutují u rakve Ariela Šarona v Jeruzalémě

Izraelští vojáci salutují u rakve Ariela Šarona v Jeruzalémě | Zdroj: Reuters

"Ve všech svých funkcích Ariel usiloval hlavně o dobro Izraele. Pro bezpečnost země dělal jako premiér, co bylo v jeho silách," prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu, když zahájil jednání vlády minutou ticha za Ariela Šarona.

Řada izraelských politiků se zúčastní i dnešního smutečního obřadu. Do Jeruzaléma dorazí ale i zahraniční osobnosti - třeba bývalý britský premiér Tony Blair, americký viceprezident Joe Biden nebo ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Přehrát

00:00 / 00:00

Detaily pohřbu rozebral v Ranním interview český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar

Za Českou republiku přijede premiér v demisi Jiří Rusnok.

Po skončení ceremounie bude Šaron pohřben v Negevské poušti na rodinné farmě vedle své druhé ženy.

Rakev Ariela Šarona byla až do podvečera vystavena v izraelském parlamentu. I navzdory špatnému počasí se u budovy tvořily dlouhé fronty.

Někdejší premiér Šaron zemřel v sobotu po osmi letech v komatu. Bylo mu 85 let.

Český velvyslanec v Izraeli Tomáš Pojar uvedl v Ranním interview, že v Izraeli se bude na Šarona vzpomínat jako na jednoho z druhé generace izraelských politiků, nikoli zakladatelů státu, ale těch, kteří jeho budování aktivně zažili.

„Po desetiletí se zúčastnil nejprve izraelského vojenského života ve všech válkách a potom politického života, kde byl ministrem zahraničí, ministrem obrany , ministrem pro místní rozvoj a na konci premiérem.“

„Bude nepochybně vnímán jako ten izraelský premiér a politický představitel, který se významně zapsal do dějin země druhé poloviny minulého století a počátkem století současného,“ zdůraznil Tomáš Pojar.

Štěpán Macháček, mkp, Pavlína Nečásková, Vanda Králová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme