Koalice chce snížit DPH u léků. Pacienti to ale podle lékárníků příliš nepocítí

Vznikající vláda slibuje nižší ceny léků a pro pacienty nižší doplatky v lékárnách. Od roku 2015 chce snížit sazbu DPH, mluví se o pěti procentech. Lékárníci ale tvrdí, že pro peněženky pacientů by se ani potom mnoho nezměnilo. Naopak by hrozilo, že se léky budou víc vyvážet.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

K prioritám lékárníků patří i zavedení pevných doplatků na léky pro všechny pacienty v každé lékárně (ilustrační foto)

K prioritám lékárníků patří i zavedení pevných doplatků na léky pro všechny pacienty v každé lékárně (ilustrační foto) | Foto: Eva Odstrčilová

„Ta modelace úhrad je poměrně složitá, ale tam, kde se teď platí poměrně značné doplatky v řádu stokorun, tak určitě by ta úspora byla ve stokorunách,“ vysvětluje kandidát na ministra zdravotnictví z ČSSD Svatopluk Němeček.

Česká lékárnická komora ale upozorňuje, že pacienti ušetřit nemusí. Výrobce půjde s cenou dolů a pojišťovna sníží úhradu. Rozdíl mezi cenou a úhradou stejně zaplatí pacient.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hosty Radiožurnálu byli kandidát ČSSD na ministra zdravotnictví Svatopluk Němeček a prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba

„Tam samozřejmě dojde k tomu, že se sníží cena léku, ale sníží se i úhrada. To znamená, že pacient za ten lék i nadále bude doplácet. Pokud se bude jednat o lék plně hrazený, tam se nic nemění. Tam nedoplácí nic teď, nebude doplácet ani nic poté,“ říká prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Lékárníci by to vítali nanejvýš proto, že se díky nižším cenám i doplatkům uleví zdravotnímu pojištění. Navrhují také změnu zákona o léčivech, který by zabránil nechtěnému nadměrnému vývozu léků.

DPH v Česku
základní sazba: 21 %
snížená sazba: 15 % (potraviny, léky a zdravotnické pomůcky, knihy, noviny a časopisy + služby: vodné, stočné, MHD, ubytovací služby, vstupné na kulturní akce a některé stavební práce)

„Pokud si Státní ústav pro kontrolu léčiv vyhodnotí, že u konkrétního léku by mohl v příštím období hrozit jeho nedostatek - ať už z důvodu, že firma má problémy ve výrobě, nebo z toho důvodu, že ho distributoři vyvážejí - tak by mohl třeba na přechodné období Státní ústav pro kontrolu léčiv zakázat vývoz tohoto léku z republiky,“ dodává Chudoba.

Podle schváleného zákona se od ledna 2016 mají obě sazby sjednotit na 17,5 procenta. Vznikající vláda chce vytvořit třetí - pětiprocentní sazbu na léky, knihy, dětskou výživu a pleny.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme