Pražský magistrát letos vyčlenil na péči o bezdomovce 55 milionů korun

Lidí bez domova žije podle odhadů v Praze čtyři až pět tisíc. Jsou mezi nimi i cizinci, nejčastěji ze Slovenska. Pražský magistrát na péči o ně, ale i udržení pořádku ve vozech MHD vyčlenil 55 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bezdomovci v autobusu

Bezdomovci v autobusu | Foto: Mirko Kašpar

„Rozpočet pro řešení problémů bezdomovectví velice narostl. Praha na rok 2014 řekla, že do toho investuje až 55 milionů korun,“ říká pražský radní pro zdravotnictví, sociální politiku a bydlení Martin Dlouhý z TOP 09.

„Je to obrovská částka, ale musíme si uvědomit, že lidí bez domova jsou po Praze tisíce,“ dodává.

I přes zatím mírnou zimu jich navíc neustále přibývá. „My evidujeme každý den minimálně tři až pět nových lidí, což mně osobně připadá jako docela vysoké číslo,“ říká vedoucí centra Naděje na pražské křižovatce Bulhar Jaroslava Daško Zemanová.

Přehrát

00:00 / 00:00

O situaci pražských bezdomovců natáčela reportérka Iva Rajlichová

Nejde o lidi původně z okraje společnosti, bezdomovci stále častěji pocházejí ze středních vrstev.

„Většinou je to kvůli exekuci, vystěhování a tak dál. A tím, že se to stydí řešit s rodinou nebo tu rodinu nemají, vždycky to nějakou dobu trvá, než překonají stud a dál to řeší,“ vysvětluje vedoucí centra Naděje.

Především za chladného počasí hledají lidé bez domova útočiště v městské hromadné dopravě. Třeba řidiči pražského dopravního podniku mají stanovené pro zacházení s bezdomovci speciální předpisy.

„My se jich nesmíme dotýkat, pouze je verbálně upozornit, aby si vystoupili,“ popisuje řidič tramvaje Zbyněk Štíbr.

Díky mírnější zimě je v MHD v Brně zatím jen minimum bezdomovců

Číst článek

Na konečné si ale musí vystoupit všichni cestující, i ti neplatící.

„Na konečné je naší povinností zavolat dispečery a to bych rád vyzvedl spolupráci s městskou policií, která disponuje zvláštní jednotkou, která se specializuje vyloženě na městskou hromadnou dopravu. Ti tedy přijedou a toho bezdomovce vysadí,“ vysvětluje řidič.

V Plzni narůstá počet bezdomovců, často jezdí načerno MHD

Číst článek

Kromě městských strážníků se ale o ně postarají také mobilní sociální jednotky, které nabízí lidem vykázaným z dopravních prostředků pomoc.

Jejich provoz vyjde za období prosinec až březen na zhruba milion korun.

Eva Rajlichová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme