V umělé důlní štole Podkrušnohorského technického muzea nechybí netopýři a rudné žíly

Starou důlní štolu připomíná hlavní chodba budovy Podkrušnohorského technického muzea, které sídlí v Kopistech u Mostu. Novou expozici, kterou teď pracovníci muzea dokončili, uvidí návštěvníci poprvé v březnu, kdy začíná sezóna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová expozice Podkrušnohorského technického muzea se jmenuje Rudné dobývání

Nová expozice Podkrušnohorského technického muzea se jmenuje Rudné dobývání | Zdroj: ČTK

„Tady jsme se snažili ukázat celé postupy, jak staré středověké, tak novější. Takže tady jsou třeba originální nápisy,“ ukazuje ředitel muzea Zbyněk Jak z podzemí přenesené kusy skály, do kterých jsou vytesané letopočty z 18. i 19. století.

Napodobenina staré důlní štoly vypadá opravdu věrně. Od té skutečné ji odlišuje snad jen koberec položený na zemi. „Tady to jsou originály olověné rudy, k tomu jsme museli nějak dopracovat žílu. Tady nám samozřejmě protéká spodní voda,“ popisuje Jak.

Štola nemá přinést jen poučení, ale také zábavu. Nechybí tam proto třeba zvířata. Návštěvník ovšem musí být hodně pozorný, aby je vůbec zahlédl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Napodobeninu staré štoly si prošel reportér Jan Beneš

„Dovolili jsme si ukázat návštěvníkům obyvatele štol, což byli hlavně netopýři, kteří jsou dneska samozřejmě chránění,“ vysvětluje Jak.

Ve 20 metrů dlouhé chodbě jsou na umělé skále vidět různě staré stopy těžby. „Máme tady novodobější technologii dobývání, což je, že se navrtá a odstřelí. Až vlastně po středověk, tam to poznají podle zbytků po mlátku a želízku. Tady samozřejmě klasický rumpál, který se dřív používal ve štolách na vyzvedávání rudy,“ dodává Jak.

Pracovníci Podkrušnohorského technického muzea vyráběli umělou štolu tři měsíce. Zbyněk Jak ale nechce prozradit, jaké materiály a techniku použili. Jde prý o tajné postupy vyvinuté přímo na místě.

Muzeum ale nenabízí jen novou expozici. „Zakládáme si na tom, že chceme, aby návštěvníci, když k nám přijdou, viděli věci opravdu tak, jak jsou, to znamená v chodu. Takže když s námi jdou fárat, tak si většinou mohou i vyzkoušet, zařídit si důlní kombajn, vidět všechny dopravníky v chodu,“ upozorňuje Jak.

Velkým unikátem je podle něj i parní stroj z roku 1891. Otevřeno má Podkrušnohorské technické muzeum od března do listopadu, a to denně kromě pondělí.

Jan Beneš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme