Hollandova údajná nevěra Francouze nevzrušuje, podpořila ho i většina politiků

Údajný románek francouzského prezidenta Françoise Hollanda v zemi příliš velký poprask nevyvolal, prezident ale zvažuje žalobu na časopis Closer. Ten ve svém nejnovějším čísle napsal, že má šéf Elysejského paláce poměr s herečkou Julií Gayteovou. Aféra však rozpoutala ve Francii debatu, do jaké míry má prezident právo na své soukromí a jestli podobné důvěrné vztahy neohrožují jeho bezpečnost.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Oficiálně je prezidentovou partnerkou novinářka Valerie Trierweilerová, s Hollandem jezdí i na státní návštěvy

Oficiálně je prezidentovou partnerkou novinářka Valerie Trierweilerová, s Hollandem jezdí i na státní návštěvy | Zdroj: ČTK

Za prezidenta Hollanda se postavili téměř všichni politici, jak socialisté, tak i z pravé strany politického spektra.

„Pozornost bychom měli věnovat důležitým otázkám, těm, které jsou v zájmu země. Toto je naprosto soukromá záležitost a prezident by měl mít právo na ochranu svého soukromí,“ prohlásil ministr vnitra Manuel Valls.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reakce na zprávu francouzského bulvárního magazínu, že prezident Hollande má milenku, zjišťoval zpravodaj ČRo Jan Šmíd

Hollanda se zastala i předsedkyně Národní fronty Marine LePenová, která řekla, že problém by nastal v případě, kdy by byly v podobných záležitostech zneužity soukromé prostředky.

Jediným politikem, který požaduje v této aféře demisi Hollanda, je poslanec za pravicovou stranu pro lidové hnutí Georges Fenech.

Myslí si, že prezident nemůže být tak úplně soukromou osobou, v mnoha směrech by měl jít příkladem a z morálního hlediska jsou podle něj tyto nelegitimní vztahy nepřijatelné.

Časopis Closer dnes na sedmi stránkách přinesl informace o důvěrném vztahu Hollanda s herečkou Julií Gayetovou. Vztah, který trvá minimálně půl roku a který herečka před časem dementovala.

Fotografie pořízené před jejím domem jsou však dostatečně výmluvné. Prezident Hollande zvažuje právní kroky, ale v bezprostřední reakci tento vztah nepopřel.

Francouzská veřejnost je obyčejně k nemanželským vztahům politiků tolerantní, ne všichni však souhlasí s tím, že se jedná o zcela soukromou věc.

„Ne, to určitě ne, navíc tady vidím jisté pokrytectví. Všichni socialisté volají, že je to naprosto v pořádku, že prezident má mít nárok na soukromí a že podobný vztah neovlivňuje výkon jeho funkce, ale když začala aféra jeho předchůdce Sarkozyho s Carlou Bruniovou, tak ho kritizovali za nemorální jednání,“ soudí Michel, šedesátiletý Pařížan, pracující v hoteliérství.

Jan Šmíd, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme