V Polsku má vyjít z vězení vrah čtyř dětí. Zákon o izolaci tomu zřejmě nezabrání

Polsko žije případem, ve kterém hrají hlavní roli odsouzený pedofil, nový zákon a čas. Na začátku února má být propuštěn na svobodu muž, který koncem osmdesátých let zavraždil čtyři malé chlapce. Tvrdí ale, že bude znovu zabíjet. A tak politici rychle přijali nový zákon o izolaci a léčení pro zvlášť nebezpečné zločince, který tomu má zabránit. Není však jisté, jestli se to v tomto případě podaří.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pedofilie (ilustrační foto)

Pedofilie (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka stock.xchng

Experti, kteří vraha velmi dobře znají a zkoumali jeho psychiku, říkají, že svá slova o dalším zabíjení myslí vážně a že je velmi nebezpečný.

Polská veřejnost, novináři i politici tak začali dělat všechno pro to, aby se nestala další tragédie. Jenže preventivně někoho zatknout není možné.

V zemi tak vznikl zákon o izolaci a léčení pro zvlášť nebezpečné zločince. Jak ale zjistil týdeník Newsweek, před přijetím zákona si politici neobjednali žádné statistiky nebo přesné výzkumy a dokument přijali pod silným mediálním tlakem a kvůli obavám společnosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o případu přinesl varšavský zpravodaj ČRo Petr Vavrouška

Nový zákon a tedy izolace se navíc zřejmě na onoho čtyřnásobného vraha dětí vztahovat nebude. Někdo z úředníků totiž držel zákon u sebe déle, než měl, takže začne platit na konci ledna.

Vrah se má dostat na svobodu sice až 11. února, ale o jeho odeslání do izolace na léčení musí rozhodnout soud, a to se zřejmě nestane, protože soudy v Polsku tak rychle nefungují.

Policie je proto připravená bývalého učitele, dnes nebezpečného zločince, po opuštění vězení trvale sledovat. „Jsem přesvědčený o tom, že policie se na to stihne připravit. Jejím úkolem je také prevence, a toto je zrovna takový případ,“ myslí si polský ministr vnitra.

Zákon o nucené léčbě pro nebezpečné zločince se týká těch, kteří byli odsouzeni za nejhorší zločiny ještě v době komunistického Polska. Tehdy dostali tresty smrti, ale amnestie v roce 1989 jim je změnila na 25 let.

To byl tehdy nejvyšší možný trest, protože v polském právu ještě neexistovalo doživotí. Právě letos zločincům tresty vyprší a mají být propuštěni na svobodu, čemuž by měl nový zákon zabránit. Jedná se celkem o 18 lidí.

Petr Vavrouška, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme