Rychlobruslaři míří do Itálie, trenér Novák má pět variant tréninku

Na mistrovství Evropy ve víceboji v norském Hamaru získala Martina Sáblíková celkově bronzovou medaili. Šampionát ale brala hlavně jako přípravu před blížící se olympiádou v Soči. Ani její trenér ale zatím neví, jaký druh přípravy ji čeká ve zbývajícím měsíci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Martina Sáblíková, Petr Novák,  Karolína Erbanová

Martina Sáblíková, Petr Novák, Karolína Erbanová | Foto: Klára Stejskalová

„Jela jsem tam hlavně proto, abych si vyzkoušela trojku a pětku. Sprinterské disciplíny jsem brala tak, že je musím zvládnout v rámci čtyřboje,“ svěřila se při hodnocení víkendové účasti na mistrovství Evropy v Hamaru Martina Sáblíková.

V konečném účtování víceboje byla spokojená s bronzem a závody si užívala. „Vyhrála jsem pětku a povedla se mi trojka. Ztratila jsem dvě vteřiny, ale doufám, že se dá ještě vylepšit. Z jízdy jsem měla dobrý pocit. Plus ti fanoušci, sem se vždycky ráda vracím,“ chválí atmosféru česká olympijská naděje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rychlobruslařský trenér Petr Novák se nyní přesouvá se svými svěřenci do Itálie

Už ve Vancouveru pod pěti kruhy Sáblíková vybojovala dvě zlaté a jednu bronzovou medaili. Hamar ale ukázal, že především na tříkilometrové trati bude v Soči o stupně vítězů větší boj, než před čtyřmi roky.

„Hodně se to vyrovnává, hodně lidí jede dobře. O placku na trojce bude bojovat tak osm lidí,“ domnívá se Martina Sáblíková.

Potěšila i trenéra Petra Nováka. Ten jí pro druhý den víceboje patřičně namotivoval. Z jedenáctého místa se nakonec probojovala na stupně vítězů. „Moc jí přesvědčovat nemusím. Když jí řeknu, že je to reálné, tak ona tomu věří,“ říká trenér, jehož pravdu uznala i sama rychlobruslařka.

Erbanová trenéra zklamala

Za očekáváním naopak zůstala jedenadvacetiletá Karolína Erbanová. Potěšila jen stříbrem na 500 metrů. Naopak nevybojovala si ani start na mistrovství světa.

„Pětistovka ok, tři kilometry taky, ale s patnáctistovkou jsem zklamaný. U ní je to o hlavě. Nesmí nad ničím přemýšlet a začít naplno. Druhé kolo se pak nějak odjede a ve třetím se uvidí,“ diktuje taktiku trenér Novák.

Nohy ji bolí, z ME ve vícebojích ale odjíždí Martina Sáblíková spokojená

Číst článek

Den po skončení evropského víceboje pak česká výprava zamířila za finální částí přípravy před olympiádou do Itálie. Čeká ji další tvrdý trénink. Petr Novák sám ještě netuší, jak intenzivní bude.

„V noci jsem si musel vzít prášek na spaní, protože mě pronásledovaly myšlenky. Napadalo mě pět variant tréninku, jak budu pokračovat s přípravou do Soči,“ přiznává Novák.

O programu tak kouč bude mít jasno až v Collalbu. „Musím si to nechat projít hlavou, protože když nemůžu spát, tak si dělám poznámky. Až přijedu do Itálie, tak je vytáhnu a pro něco se rozhodnu,“ prozradil Petr Novák.

Pavel Petr, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme