Série výbuchů v Iráku zabila desítky lidí, generální tajemník OSN vyzývá k ukončení násilností

Po sérii útoků v okolí iráckého Bagdádu zemřelo nejméně 25 lidí. Na východě irácké metropole explodovaly nálože umístěné v autech, další lidi zastřelili ozbrojenci na jihu města. Situaci v zemi by rád uklidnil generální tajemník OSN, který kvůli násilnostem do Iráku přijel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Irákem od počátku roku zmítá sektářské násilí, na snímku ozbrojenci ve Fallúdže západně od Bagdádu

Irákem od počátku roku zmítá sektářské násilí, na snímku ozbrojenci ve Fallúdže západně od Bagdádu | Zdroj: ČTK

„Chtěl bych vyzvat irácké vůdce, aby se zaměřili na hluboké příčiny problémů. Měli by také zajistit, aby nikdo nezůstal stranou – měli by obnovit soudržnost společnosti a politický dialog,“ řekl generální tajemník OSN Pan Ki-mun.

„Věřím, že je možné mnoho ústavních problémů vyřešit dohodou, včetně rozdělení příjmů z ropy a bezpečnosti. Není jiná alternativa, než jednotný, federální a demokratický Irák,“ dodal.

Irákem už od počátku roku zmítá sektářské násilí. Sunnitští radikálové napojení na al-Káidu ovládli části západoirácké provincie Anbar a vládní síly se pokoušejí dostat území zpět pod svou kontrolu.

Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme