Mimoň jako třetí město v Libereckém kraji nabízí virtuální přednášky pro seniory

Mimoň je prvním městem na Českolipsku, kde senioři mohou navštěvovat kurzy Univerzity třetího věku a třetím městem v Libereckém kraji po Semilech a Turnově. Desítka posluchačů usedá pravidelně v přednáškovém sále mimoňského muzea, aby si každé pondělí shlédla na plátně přednášku o astronomii.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Studující senioři v Mimoni

Studující senioři v Mimoni | Foto: Tomáš Mařas | Zdroj: Český rozhlas

Mezi posluchači je i osmašedesátiletý Josef Malínský. „Chtěl jsem si vyzkoušet, jestli mi v mých letech ještě slouží paměť. Jestli jsem schopný si něco zapamatovat a zjistil jsem, že jo. Svůj účel to splňuje, jak jsem si včera vyzkoušel,“ popisuje svou motivaci.

Podle Josefa Malínského není absolvování kurzů vůbec náročné. Přesto myslel, že pro něj studium bude těžší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na Univerzitu třetího věku v Mimoni na Českolipsku zavítal Tomáš Mařas

Další posluchačkou je Hana Hanzlíková. „Myslím, že v tomhle věku je celkem důležité, aby člověk neustrnul na jedné určité úrovni, že se bude zajímat jen o naprosto běžné věci, ale aby si ty obzory taky trochu rozšiřoval, protože i když je po šedesátce, stále zůstává člověkem," zdůrazňuje paní Hanzlíková.

Už vloni jezdila Hana Hanzlíková na Univerzitu třetího věku do Liberece, tam ale absolvovala jiný obor humanitního směru. I ten pro ni byl podle jejích slov zajímavý.

Na závěr každé přednášky se píše test. „Ten jsem zatím nenapsala, protože nejsem příliš dobrá v práci s počítačem, nebo spíš s ním začínám. Test tedy zatím napsaný nemám, ale doufám, že se mi nějaký další podaří," věří Hana Hanzlíková.

Na výběr je sedmnáct přednášek

Podle vedoucí mimoňského odboru kultury Heleny Jakešové, která uvádí každou z přednášek, je důležité nevynechat seniory ani ze vzdělání. „Senioři jsou opomíjená skupina. Je dobře když nesedí izolovaně doma a mají možnost se zapojit do nějaké aktivity,“ říká Jakešová a doplňuje, jak celý systém funguje:

„Česká zemědělská univerzita má předtočeno v tuto chvíli sedmnáct přednášek a z nich si můžou vybírat téma. Pilotní kurs astronomie je povinný pro každé nově vzniklé středisko a tam se studenti mezi sebou domluví, jaké téma chtějí studovat dál," vysvětluje Helena Jakešová.

Po sérii přednášek o astronomii si senioři mohou vybrat z dalších témat jako třeba dějiny myslivosti nebo dějiny EU.

Tomáš Mařas, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme