Dva lékaři a lékárnice na Ostravsku podváděli s recepty, tvrdí policie

Trojice zdravotníků na Ostravsku podle policistů podváděla s recepty. Kriminalisté zjistili, že za dva roky způsobili několikamilionovou škodu. Mezi obviněnými jsou lékaři a jedna lékárnice.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lékárna (ilustrační foto)

Lékárna (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Dva příbuzní lékaři ve věku 31 a 57 let během své praxe na ostravské oční klinice předávali padělané předpisy na dva druhy léků na jména svých pacientů známé lékárnici. Ta je pak nechala proplácet zdravotními pojišťovnami.

Předpisy nepodepisovali jen svými jmény, zneužívali také údaje svých kolegů, se kterými ve zdravotnickém zařízení pracovali. „Byly zneužívány osobní data pacientů, kteří o tom neměli ani tušení. To byla část receptů. A část receptů byla vypisována na jména lékařů, kolegů zdravotnického zařízení,“ potvrdil ostravský kriminalista Martin Válek.

Přehrát

00:00 / 00:00

O případ zfalšovaných receptů se zajímala redaktorka Jana Jeckelová

Obviněná trojice zároveň spoluvlastnila lékárnu, do které měly falešné předpisy putovat. „Škoda na majetku způsobená tímto protiprávním jednáním přesáhla pět milionů korun,“ upřesňuje policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Lékaři si vyhlédli oční léky, které jsou drahé a často využívané.

„Tady v regále v zevních kapkách máme Alphagan a Sandimmun jsme před chvíli vydali, ten míváme tady dole. Jsou to velice často předepisované léčivé přípravky ve specializované oční péči,“ říká vedoucí jedné z ostravských lékáren Zdeněk Blahuta.

Za podvodem vidí konkurenční boj mezi lékárnami. „O koláč lékárenského sortimentu se uchází stále více hráčů. A to je důvod, proč jsou třeba někteří ochotni přistoupit na tyto praktiky,“ dodává Blahuta.

Na podvod se přišlo, když lékaři ukončili pracovní poměr. Receptů na klinice pak rapidně ubylo, zařízení proto podalo trestní oznámení. Trojici teď hrozí pět až deset let ve vězení.

Hana Mikulincová, Jana Jeckelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme