Tenisty v Austrálii sužují velká vedra. Pít den před zápasem, radí Záhlavová-Strýcová

Hodně náročné podmínky zažívají tenisté na úvodním grandslamovém turnaji sezony. Někteří z nich v takovém prostředí bojují úplně poprvé v životě. Takže se také učí, jak se při čtyřicetistupňovém žáru na kurtu i mimo něj správně chovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hisense Arena je jedním z mála míst, kde se tenisté mohou těšit ze stínu

Hisense Arena je jedním z mála míst, kde se tenisté mohou těšit ze stínu | Zdroj: Reuters

"Dnes bude horký den, mějte u sebe stále lahev s vodou, chraňte svou hlavu čepicí či kloboukem," vítá návštěvníky u brány do Melbourne Parku hlas moderátora, tenisty sice neoslovuje, ale právě tyto dvě zásady se většinou snaží hráči dodržovat.

Pokud na ně nezapomenou, jako třeba Karolína Plíšková. "Na tohle jsem docela lempl, neměla jsem ani kšilt, použila jsem jenom krém. Na kurtu se snažím hodně pít a nepospíchat, kdyby se náhodou hrály tři sety. Nic víc se asi udělat nedá."

Přehrát

00:00 / 00:00

Úvodní zápasy Australian Open doprovází tropické teploty

Ne každý měl to štěstí, že se ve vedru zdržel jen zhruba hodinku jako právě Karolína Plíšková, Jiří Veselý se v horku trápil pět setů a takovou zkoušku zažil vůbec poprvé v životě.

"Snažím se průběžně jíst banány a gely, které doplňují energii. S takovými zápasy ale nemám zatím zkušenosti, člověk je musí nejdřív zažít, aby pak věděl, co a kolik si toho dát, aby vydržel až do konce," říkal Jiří Veselý.

Štěpánek na Australian Open skrečoval v 1. kole. Pokračuje Záhlavová-Strýcová

Číst článek

Mladý talent už jako poražený z prvního kola nemusí v dalších horkých dnech stejný problém řešit na rozdíl od zmíněné Karolíny Plíškové nebo třeba Lucie Hradecké, která se v dalším zápase utká s krajankou Lucií Šafářovou. A bude se určitě starat i o to, jak se co nejlépe ochránit před sluncem.

"V Národním centu mají udělané krásné ledové lázně. Chodím tam a střídám studenou vodu s teplou, což je pro regeneraci super. Pro mě je nejhorší, že nemůžu dýchat, nedávno mi navíc objevili astma, takže dusno a teplo mě trápí nejvíc. Nepříjemné taky je, když si po každém míči stírám opalovací krém, který po mně stéká. Radši ale takové počasí než déšť a vítr," je nakonec ráda za horké počasí Lucie Hradecká.

Fanouškům tropické teploty v Melbourne nevadí, úvodní grandslam sezony si užívají i tak | Foto: Jaroslav Plašil

Ale čeho je moc, toho je příliš, dodává Barbora Záhlavová-Strýcová. Ta během vítězného zápasu prvního kola využívala i speciální ledové obklady.

"Dávám si je na krk a kolem třísla, hodně to pomáhá. Je třeba hodně pít a jíst den předem, hlavně se ale zavodňovat, protože to tady vážně není sranda. Když jsem po zápase došla do šatny, tak jsem si musela dát studenou vanu, tak moc se mi motala hlava," dodává česká tenistka. V Melbourne mají být až čtyřicetistupňová vedra minimálně do pátku.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme