V Číně už víc než půl roku pohřešují bohatého podnikatele. Zřejmě skončil ve vazbě

V Číně zmizel další z úspěšných a bohatých podnikatelů. Jeho rodina o něm nemá žádné informace už víc než půl roku. Tedy od doby, kdy ho vyšetřovala čínská protikorupční policie. Vůbec poprvé se teď mluví o tom, že by mohl být muž ve vazbě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vězení (ilustrační foto)

Vězení (ilustrační foto) | Zdroj: Vězeňská služba ČR

Rodina a vedení firmy Chua Pang-sunga tvrdí, že významný podnikatel skončil ve vazbě kvůli svým podnikatelským aktivitám napojeným na státní firmu PetroChina, tedy giganta obchodujícího v zemi s ropou a plynem.

Chua pak není jediný z byznysmenů v petrochemickém odvětví, který od léta zmizel nebo neočekávaně odstoupil ze svého postu. Hovoří se minimálně o dalších deseti lidech.

Přehrát

00:00 / 00:00

O osudu jednoho z nejbohatších čínských podnikatelů mluvila zpravodajka ČRo v Asii Kateřina Procházková

Podle kusých informací měli všichni podnikatelé co do činění s firmou PetroChina. Její vedení teď policie vyšetřuje kvůli korupci a úplatkářství. A toho se pak měli dopouštět i obchodní partneři firmy PetroChina, jako například právě milionář Chua a jeho firma Wison group.

Informace o jejich případném zadržení jsou ale drženy v tajnosti. Jde totiž o byznysmeny navázané na vysoké politiky, a tak pravděpodobně současná vláda nechce dělat jejich zatýkáním rozruch.

Navíc někteří ze zatčených byli dokonce i sympatizanty loni k doživotí odsouzeného vrcholného politika Po Si-laje, který má stále velkou podporu v zemi. Ať už mezi obchodníky, politiky, ale i běžnými lidmi.

Současná vláda možná také vyšetřování chytře drží pod pokličkou, aby mohla v boji proti korupci v zemi pokračovat a chytat další možné korupčníky.

Kateřina Procházková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme