Během ústavního referenda v Egyptě zemřelo při násilnostech 8 lidí

Jednu oběť mají střety mezi egyptskou policií a stoupenci Muslimského bratrstva ve městě BaníSuéf v Horním Egyptě. Protestní akce islamistů mířila proti ústavnímu referendu, které Muslimské bratrstvo bojkotuje. Nálož vybuchla v ranních hodinách také v Gíze, nikoho ale nezranila. Celkem dnes při násilnostech v zemi zemřelo 8 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Referendum v Egyptě hlídají policisté

Referendum v Egyptě hlídají policisté | Zdroj: Reuters

„Jak vidíte, byla to jen primitivní nálož. Byla umístěná na schodišti do budovy soudu. Vysklila některá okna a poškodila průčelí budovy. Stalo se to ve čtvrt na osm ráno a výbuch nikoho nezranil," popisuje událost policejní velitel v Gíze.

Egypťané hlasují ve třiceti tisících volebních místností od deváté hodiny ranní až do večera. Referendum bude trvat dva dny. Podle svědků je o něj velký zájem v jižním Egyptě, zejména mezi tamními kopty. Jinak je účast kvůli obavám z útoků nižší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Dění v Egyptě sleduje blízkovýchodní zpravodaj ČRo Štěpán Macháček

Hlasování provázejí přísná bezpečnostní opatření a nad velkými městy hlídkují vrtulníky. Lidé musí před vstupem do volebních místností podstoupit prohledáni a v okolí hlasovacích míst platí zákaz provozu automobilů.

Nová ústava má nahradit předloňský dokument, který vypracovalo tehdy vládnoucí Muslimské bratrstvo. Žádné výraznější změny ale nepřináší. Přestože je v ní hodně proklamací na téma práv menšin, žen a dětí, nemění věci zásadní, jako je například vztah civilní a vojenské moci.

V referendu tak jde spíše než o schválení textu o potvrzení kurzu, který Egypt nastoupil v létě loňského roku sesazením prezidenta Muhammada Mursího.

Egypťané rozhodnou v referendu o nové ústavě, jednotnost chybí

Číst článek

Text nové ústavy bude s největší pravděpodobností schválen, stačí k tomu 50 procent hlasů zúčastněných voličů. Není ani stanoveno, kolik lidí se musí referenda zúčastnit, aby bylo platné. Kampaň podporující schválení nové ústavy je navíc velmi masivní.

Štěpán Macháček, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme