Zemědělci požadují vyšší výkupní ceny mléka. Německé mlékárny platí lépe

Mléko se z České republiky ve velkém vyváží do zahraničí. Producenti tam totiž dostanou lepší ceny. Říkají, že výkupní ceny by měly vzrůst i u nás.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny

Zemědělci chtějí vyšší výkupní ceny | Foto: prokaji.estranky.cz

Přes dlouhodobé stesky se přitom mlékařům - nebo zemědělcům, kteří mléko prodávají - loni celkem dobře dařilo. Lidé kupovali více domácí produkce.

Ale například předseda zemědělského družstva Bernartice Pavel Novotný Českému rozhlasu řekl, že loňský rok byl dobrý především díky prodeji řepky a obilí. Ceny mléka stále pokulhávají za evropským průměrem.

„Pokud nedojde v České republice k tomu, že by se výkupní ceny přiblížily k evropskému průměru, tak by to znamenalo další odliv mléka z České republiky, protože zájem o mléko v Evropě je.“

Evropské náklady

Zemědělci však platí evropské ceny za stroje, hnojiva, krmení pro dobytek i energii, a proto potřebují vyšší ceny jako v jiných zemích unie.

Do zahraničí hodně vyváží také největší odbytová organizace u nás - mlékařské a hospodářské družstvo JIH.

Zárukou kvalitního sýra jsou dobře živené krávy | Foto: Martin Dorazín

Místopředseda družstva Zdeněk Houška potvrdil, že loni utržili nejvíce peněz za posledních 20 let. Celkem 3 miliardy a 700 milionů korun. A to především díky tomu, že třetinu mléka vyváží do Německa.

„V zahraničí, konkrétně v Německu, je cena velice významně vyšší než v České republice. Pochopitelně že v tom hraje rozhodující věc i otázka eura, ale nicméně tato cena je vyšší.“

V prosinci - tedy už po změně kurzu koruny - prodávali do Německa litr mléka za 11 korun, do českých mlékáren za 9,30 až 9,60.

Rozdílnosti trhu

České mlékárny sice uznávají názor zemědělců, ale upozorňují na to, že český trh vypadá jinak než v Německu. Zákazníci nemají tolik peněz, a tak by klesla poptávka. To si myslí například ředitel Choceňské mlékárny Pavel Marek:

„Přece jenom tu cenu neurčujeme my. Ale určuje ji trh. Sám si řekne, za kolik mléko můžeme, nebo nemůžeme dát. Nemyslím si, že Česká republika je připravená na to, aby srovnala ceny s Německem, se západním trhem.“

Ředitel mlékárny Madeta Milan Teplý zase upozorňuje na další věc:

„Zrušení takzvaných produkčních kót přinese v celé Evropské unii trošku blázinec. Ten bude spočívat v tom, že se dá poměrně úspěšně předpokládat vyšší produkce v západní Evropě. A tudíž snížená potřeba mléka z České republiky - levnějšího. A budeme svědky toho, že se budou zemědělci vracet do České republiky.“

Nebojí se tak nedostatku mléka pro domácí podniky. Teplý připomněl i to, že v Německu se chystá zpoplatnění dálnic. A to by mohlo zvýšit náklady na dopravu a snížit cenu, za kterou teď čeští farmáři prodávají do Německa.

Srovnání cen mléka výrobců a cen spotřebitelských (2008 - 2013) | Foto: ČTK

Mléčné výrobky | Foto: Comstock Images

Jitka Hanžlová, mkp Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme