Začínají zápisy dětí do prvních tříd. Co by měl předškolák umět, napoví ministerské desatero

Přes 140 tisíc dětí bude letos bojovat o místo v první třídě. Začínají zápisy, od nichž zhruba pětina dětí odejde s doporučením na odklad. Loni to bylo nejčastěji kvůli vadám řeči, děti ale mají také podle zjištění inspektorů potíže se soustředěním. Rodiče ještě před zápisem mohou zjistit, co má dítě umět. Pomůže jim ministerské desatero.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zápis do první třídy základních škol

Zápis do první třídy základních škol | Foto: Filip Jandourek

Děti by měly znát řadu písniček i básniček. Kromě toho by jim nemělo dělat problém zavázat tkaničky, házet a chytat míč, používat správně příbor nebo se umět obléct.

Dokument také pamatuje na správné držení tužky nebo rozlišování pravé a levé strany. Dítě by stejně tak mělo zvládnout nákup v obchodě nebo vyřídit telefonický vzkaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co je obsahem ministerského desatera, zjišťovala redaktorka Klára Bílá

Ve školce se ale také naučí postarat se sám o sebe. „To znamená, že když opouštějí školku, tak by měly mít základní návyky sebeobsluhy, což jim přináší takovou vnitřní jistotu. Měly by vědět, na jaký problém stačí samy a kdy si mají říct o pomoc,“ říká učitelka Zuzana z jedné pražské školky.

Učitelé u zápisu hlavně zjišťují základní dovednosti dítěte. Přijímání je ale na školách různé. Kandidát na ministra školství Marcel Chládek z ČSSD proto uvažuje o sjednocení zápisů.

Školu si mohou rodiče vybrat. „Rozhodně si myslím, že je dobře, mít na výběr. Nedá se říct, že spádová škola bude nejlepší. Přiznám se, že nejhlavnější na škole, kterou jsem vybírala, bylo, že tam na prvním stupni učí muži,“ popisuje maminka školačky Jana Reitrová.

Uvažujte o škole o rok dříve

Na výběr školy už moc času nezbývá. O škole ale mohou rodiče uvažovat i rok dopředu. Mnoho rodičů se rozhoduje podle webových stránek škol.

„To určitě nestačí, ale začít webem je určitě dobré. Nastolí to doma výběr školy jako téma. Je třeba, aby se oba rodiče začali o školství zajímat, protože dnes je to opravdu někde jinde, než to sami zažili ve školních lavicích. Důležité je, aby se do škol šli podívat,“ řekl v Ranním interview Miroslav Hřebecký, lektor semináře Brašnička pro rodiče ze spolku EDUin.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hostem ranního interview Radiožurnálu byl Miroslav Hřebecký, lektor semináře Brašnička pro rodiče ze spolku EDUin

„Určitě doporučuji navštívit výuku v dopolední hodině. V běžné výuce uvidíte učitele i děti v normální akci. Když si sednete někam dozadu, tak na vás vyučující i děti během chvíle zapomenou a chovají se přirozeně. Je to úplně něco jiného než akce jako den otevřených dveří nebo zápis,“ doporučuje Hřebecký.

Podle něj je také důležité vybrat si konkrétního učitele. „To dítě bude během prvního stupně v mikrosvětě většinou s jedním učitelem a hodně záleží na tom, jak vyučující k dětem přistupuje, jaký k nim má vztah a jaké hodnoty jim hodlá předávat.“

Klára Bílá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme