Jízdné v královéhradecké MHD od února zdraží. DP chce kompenzovat propad v tržbách

Dopravní podnik Hradec Králové od února zdraží jízdné. Už za necelé tři týdny začne platit nový ceník. Změna se nedotkne těch, kteří používají městskou kartu nebo nakupují SMS jízdenky. Podraží totiž jen jízdenky koupené u řidiče a pak také papírové jízdné.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Autobus - hromadná doprava v Praze. Ilustrační foto

Autobus - hromadná doprava v Praze. Ilustrační foto | Foto: Tomáš Adamec

Lístek koupený v trafice teď stojí 15 korun, v autobuse o tři koruny víc. „Teď od té doby, co se v autobuse prodává za 18 korun, se tady prodávají docela dost ty patnáctikorunové. Tomu, kdo nepřestupuje, se ty dražší ani nevyplatí,“ říká paní Iva, která prodává v jedné trafice v centru města.

Od začátku února za papírovou jízdenku zaplatí cestující v královéhradecké městské hromadné dopravě 18 korun. Lístek koupený u řidiče zdraží o dvě koruny na dvacetikorunu. Kolika cestujících se změna dotkne, upřesňuje ředitel hradeckého dopravního podniku Miloslav Kulich.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hradecký dopravní podnik od února zdraží papírové jízdenky a jízdné u řidiče. Podrobnosti zjišťoval redaktor Ondřej Vaňura.

„Jde o poměrně dost cestujících, kteří platí touto formou. I když z hlediska procent už tolik ne. Je to zhruba 25 procent z celkového objemu. Tedy ti, kteří kupují jízdenky mimo vozidlo nebo ve vozidle dohromady,“ vysvětluje.

Zdražením chce dopravní podnik aspoň částečně kompenzovat propad v tržbách za minulý rok a také omezit počet cestujících, kteří jezdí právě na papírové jízdenky nebo za cestu platí přímo u řidiče.

„Určitě my ten zájem máme. Neustále nám roste prodej jízdenek u řidiče, což je špatně. Protože řidič by měl řídit a nezdržovat vozidlo prodejem. Takže my bychom byli rádi, aby lidé maximálně využívali městskou kartu,“ dodává Kulich.

Jízdné na městské kartě ani SMS jízdenky proto nijak nezdraží. Loňský propad v tržbách kvůli úbytku cestujících dopravní podnik odhaduje na 4,5 milionu korun.

Kromě zdražení jízdenek by propad měla kompenzovat i o dva miliony korun vyšší dotace od města, která bude letos zhruba 163 milionů.

Ondřej Vaňura Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme