Grand Restaurant Festival nabídne mimo jiné maso z medvěda, osla či bizona

Nejezte, nepijte ani nežijte blbě! K tomu vyzývá další ročník Grand Restaurant Festivalu. Ode dneška až do 28. února opět nabízejí nejlepší restaurace po celé republice vybrané delikatesy za zvýhodněné ceny. V Plzeňském kraji se do festivalu zapojilo šest restaurací, v Karlovarském kraji dvě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Grand Restaurant festival 2014

Grand Restaurant festival 2014 | Foto: Monika Červená | Zdroj: Český rozhlas

„Kachní prsa se vykostí, naloží se do marinády, pak se nechají vyudit. Po vyuzení se zalijí vařicím sádlem a nechá se to klidně v tom týden, deset dní ležet. Sádlo to krásně zakonzervuje,“ popisuje přípravu jedné z festivalových specialit plzeňský šéfkuchař Jiří Dvořák. Uzené husí prso nabízí s dýňovou kaší a omáčkou z čerstvého šípku.

„Pyré je kvalitní dýně. Uvaří se dýně, přidá se mořská sůl, brambory, aby to nebyla taková síla. Orestují se semínka z dýně. K tomu šťáva, drůbeží vývar. Pak se použije pyré z šípků, redukuje se, aby to mělo určitou hustotu,“ dodává.

Letošního ročníku festivalu se účastní 83 top restaurací. Každý připravila tříchodové degustační menu, letos v kategoriích: To jste ještě nejedli, Ctíme tradiční recepty a zvyklosti a Láska prochází žaludkem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Grand Restaurant festivalu informovala reportérka Monika Zettlová

„Protože jsme udělali kategorii To jste ještě nejedli, tak můžete ochutnat třeba bizona nebo jedovatou japonskou rybu fugu. Máme tam oslí maso, dokonce medvěda,“ říká pořadatel gastronomické přehlídky Pavel Maurer a pokračuje:

„Dostali jsme se takových extrémů, ale v těch dalších kategoriích jsou tradiční pokrmy, kde klademe důraz na lokální suroviny, recepty našich babiček. A poslední kategorie, tam jsme nechali popustit uzdu představivosti, co si kuchaři představují po pojmem Jídlo, které nás naplňuje láskou.“

Podle Maurera se zájemci mohou těšit také třeba na račí ocásky, levandulový tvarohový dort, zmrzlinu z kozího sýra nebo čokoládovou polévku. A jak se festivalu zúčastnit?

Zájem je veliký

„Veškeré objednávky probíhají přes webové stránky festivalu. „Funguje to úplně jednoduše. Host si vybere, jakou restauraci chce navštívit, vybere datum, počet osob a menu. Přes internet zaplatí a získá kód, se kterým pak do restaurace přijde,“ vysvětluje za pořadatele Dominka Vrkotová.

Letos už si zarezervovalo degustaci více než 14 tisíc lidí a největší zájem je podle Pavla Maurera o tříchodové menu.

„Ta skupina lidí, která festivalové nabídky využívá, má ke gastronomii opravdu vztah. Nejdou se jen někam najíst, protože je to levnější. Chtějí zkusit něco nového, experimentovat,“ tvrdí.

Zájem o festival je každý rok veliký. V loňském roce zaznamenali pořadatelé více než 30 a půl tisíce degustací. A i letos byly rezervace do některých vyhlášených restaurací rozebrány během několika minut.

Grand Restaurant festival 2014 | Foto: Monika Zettlová

Monika Červená Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme