Knihovna v Liberci letos dostala méně peněz na provoz, musela zvýšit poplatek

Liberecká Krajská vědecká knihovna dostala na letošní rok méně peněz od města. Zdražila proto poplatky, omezila otevírací dobu a musela dokonce propouštět. Město chce po kraji, aby převzal část financování kojeneckého ústavu, potom přidá peníze krajské knihovně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krajská vědecká knihovna Liberec je dějištěm další z předvolebních diskusí Českého rozhlasu.

Krajská vědecká knihovna Liberec je dějištěm další z předvolebních diskusí Českého rozhlasu. | Foto: Tomáš Adamec

Zřizovatelem knihovny je Liberecký kraj. Ten podle hejtmana Martina Půty z hnutí Starostové pro Liberecký kraj dal letos na provoz stejně jako loni.

„Máme trochu problém, že město Liberec svůj příspěvek snížilo,“ vysvětluje hejtman Půta.

Podle něj je obvyklé ve většině krajských měst, že pokud knihovnu provozuje kraj, ale ta zároveň funguje jako městská, přispívá na ní město víc.

Přehrát

00:00 / 00:00

O problémech liberecké krajské knihovny natáčela reportérka Ivana Bernáthová

Liberecké zastupitelstvo pro letošní rok knihovně schválilo příspěvek milion korun. O dohodu s krajem stojí, ten by ale měl na oplátku připlácet na některé jeho instituce.

„Kojenecký ústav, jehož celý provoz hradí město, je typicky krajská agenda, kterou by měl platit kraj. Když kraj převezme alespoň velké části financování ústavu, můžeme z těchto peněz zvýšit příspěvek knihovně,“ říká ekonomický náměstek libereckého primátora Jiří Šolc ze sdružení Starostové pro Liberecký kraj.

Město je podle Šolce ochotné příspěvek knihovně zvýšit ještě letos, aby nemusela přistoupit k razantnějším omezením, například uzavírání poboček.

Knihovna musela i propouštět zaměstnance

Zaměstnancům, které knihovna musela kvůli nižším příspěvkům propustit, to už ale nepomůže.

„Rozloučili jsme se s některými zaměstnanci, to se projevilo na vnitřním chodu knihovny. Takže někdo teď zaskakuje na pobočce a jiný dělá práci, na kterou nebyl zvyklý,“ vysvětluje ředitelka knihovny Blanka Konvalinková.

Knihovna navíc zkrátila v hlavní budově o dvě hodiny sobotní otevírací dobu. „Máme tedy otevřeno do 13 hodin,“ dodává ředitelka.

Moderní a prostorná Krajská vědecká knihovna Liberec. | Foto: Tomáš Adamec

Na nižší příspěvek od města doplatili čtenáři, kterým knihovna zvýšila roční poplatek za půjčování knih. Zdražení ale podle čtenářů není nijak drastické.

„O dvacku myslím, že platím víc, dá se to vydržet, když si člověk nechce kupovat knížky jako dřív, když ještě chodil do práce, tak je to výhoda chodit do knihovny," zdůrazňuje čerstvá důchodkyně, pro kterou není zdražení poplatků v knihovně katastrofa.

„Pokud člověk fakt ty služby využívá jako já, tak je to za pusinku,“ dodává další mladá čtenářka. Důchodců nad 70 let se zdražování nedotkne, knihovna jim i nadále poplatek odpouští.

Přesto jim nižní příjem knihovny od města vadí, spíš z principu.

„Vadí to, protože z té knihovny čiší takové to „genius loci“. Je to věc velice potřebná, proto si myslím, že by se měla podporovat a ne jí omezovat rozpočet,“ myslí si čtenář středního věku.

Ivana Bernáthová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme