Lesní školky v Německu fungují už 30 let. Děti v nich pobývají venku bez plotů za každého počasí

Děti se stále méně pohybují, hodiny tráví před televizí nebo počítačem. Ne všichni rodiče se s tím chtějí smířit. A hledají alternativy. Jednou z nich jsou lesní mateřské školky. Namísto oploceného hřiště les, namísto uzavřených místností čistý vzduch. U nás se takové školky objevily teprve v posledních letech, v sousedním Německu fungují už 30 let.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší | Foto: Tereza Valkounová

Jedna malá maringotka, to je veškeré zázemí, které mají děti lesní školky na okraji Berlína ve čtvrti Rainickendorf k dispozici. Právě tady se schází každé ráno o půl deváté, aby vyrazily do lesa.

Pani učitelka bere dva vozíčky, ve kterých jsou pomůcky na hraní, nářadí a lékárnička. Připadá jí to až dost. Vystačila by si s přírodními pomůckami.

Přehrát

00:00 / 00:00

V lesní školce na okraji Berlína ve čtvrti Rainickendorf natáčela zpravodajka Klára Stejskalová

16 dětí ve věku od tří do šesti let dnes doprovází skupina českých učitelek a učitelů z českých mateřských školek. Přijeli na stáž, porovnat zkušenosti, případně se přiučit.

„Mě nadchla taková pěkná textilní bytelná taška plná pilek, opinelů – pro děti s kulatou špičkou – a obyčejná kladiva. Kluci to vzali, v lese našli polorozpadlý strom a mohli vybíjet tu svoji energii,“ říká jedna z českých učitelek.

Spousta rodičů si při pohledu na takové pomůcky představí nejrůznější úrazy. Podle další české učitelky jsou ale minimální: „Dětem se nastaví určitá pravidla. Učitel je přítomen, když mají nůž. U pilky s kladivem se toho až tolik nestane.“

Skupina dětí je právě v lese. „Šli jsme asi půl až tři čtvrtě hodiny, pak si děti umyly ruce z termosky, utřely si je do ručníku, posvačily ze svých krabiček a šly si hrát. V kufříku mají lupy, knihy, desky a pastelky. Je to taková školka na vozíčku do přírody,“ shrnuje Johanna Paserin pětihodinový program.

Lesní školka v Berlíně. Ani po několika hodinách venku nejsou děti unavené, naopak z nich energie přímo číší | Foto: Tereza Valkounová

Teplota se pohybuje lehce nad nulou. Ani po pěti hodinách pobíhání po lese děti nejsou nijak zmrzlé. Naopak z nich energie přímo čiší.

„Všechny děti mají kombinézy, bundy, vyteplené boty, čepice a rukavice. Vybavení je základ, aby se cítily dobře a jako doma,“ dodává Johanna.

Děti skotačí, hrají si s klacíky. Skáčou přes kmeny stromů. To, že jejich oblečení nezůstane bez poskvrnky nebo je dokonce zdobí nánosy bláta, je jasné. Maminky, které čekají na okraji lesa na své potomky, z toho nedělají žádnou vědu.

„Děti jsou na čerstvém vzduchu, je to zdravé, jsou díky tomu odolné, mají lepší motoriku a to, že jsou špinavé, je normální. Děti se rádi zašpiní a já jim v tom nebráním,“ vysvětluje jedna z maminek.

Klára Stejskalová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme