Británie už není vojenskou mocností, obává se bývalý americký ministr obrany

Někdejší americký ministr obrany Robert Gates se domnívá, že Británie přestává být jednou z vojenských velmocí. Můžou za to podle něj radikální škrty v britském vojenském rozpočtu. Londýn chce navíc do roku 2020 poslat do civilu dalších 30 tisíc vojáků.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Gates, ministr obrany USA 

Robert Gates, ministr obrany USA  | Foto: Vendula Kosíková

„Na naší straně Atlantiku jsme se vždycky mohli spolehnout na britské ozbrojené síly, které disponovaly všemi vojenskými schopnostmi, podobně jako americká armáda. Kvůli citelným škrtům ale Britové přestávají být naším plnohodnotným partnerem," postěžoval si na BBC Gates.

Zároveň se pozastavil nad tím, že Británie nemá poprvé od první světové války v činné službě letadlovou loď. Gatesova slova vzbudila ve Spojeném království značnou pozornost. Podle premiéra Davida Camerona se bývalý šéf Pentagonu mýlí a Británie prý zůstává prvotřídním hráčem v otázkách obrany.

Admirál West, bývalý první lord admirality, si ale myslí, že londýnská vláda podceňuje důležitost vztahů se Spojenými státy, když rozhoduje o škrtech ve výdajích na obranu.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme